Com s’ha de presentar la declaració responsable d’ingressos i patrimoni per sol·licitar l’ingrés mínim vital (IMV)?

Com s’ha de presentar la declaració responsable d’ingressos i patrimoni per sol·licitar l’ingrés mínim vital (IMV)?

Des del passat 15 de juny de 2020 es pot sol·licitar l’IMV, la nova prestació econòmica en la seva modalitat no contributiva de la Seguretat Social. Un dels documents fonamentals que cal presentar a l’hora de sol·licitar l’IMV és una declaració responsable d’ingressos i patrimoni per acreditar les rendes de la unitat de convivència i poder determinar si es té dret a percebre’l. Li ho expliquem…

Com ja l’hem estat informant, el Reial decret llei 20/2020, de 29 de maig, ha regulat l’ingrés mínim vital (IMV), mitjançant una prestació no contributiva de la Seguretat Social, i amb efectes des de l’1 de juny de 2020.

Des del passat 15 de juny de 2020 es pot sol·licitar l’IMV, la nova prestació econòmica en la seva modalitat no contributiva de la Seguretat Social.

Un dels documents fonamentals que cal presentar a l’hora de sol·licitar l’IMV és una declaració responsable d’ingressos i patrimoni per acreditar les rendes de la unitat de convivència i poder determinar si es té dret a percebre’l.

Declaració responsable

La declaració responsable no és un document independent que cal emplenar, per simplificar aquest tràmit aquesta declaració es troba implícita en la sol·licitud en concret en l’apartat 3, on hem de reflectir el còmput d’ingressos i patrimoni de l’exercici anterior, que haurem de reflectir també en l’apartat 2 on figuren les dades de les persones que integren la unitat de convivència.

https://i0.wp.com/revista.seg-social.es/wp-content/uploads/2020/06/declaraci%C3%B3n-responsable.png?fit=1024%2C512&ssl=1

En el model oficial de sol·licitud (i en el formulari en línia per sol·licitar-lo telemàticament sense certificat digital) trobarà les instruccions per emplenar correctament aquests apartats.

Aquestes instruccions detallen que el còmput dels ingressos de l’exercici anterior es durà a terme atenent les següents regles, únicament en el cas de percebre ingressos com els descrits:

  • Les rendes es computaran pel seu valor íntegre, excepte els procedents d’activitats econòmiques, d’arrendaments d’immobles o de règims especials, que es computaran pel seu rendiment net (és a dir, ingressos menys despeses).
  • Els rendiments procedents d’activitats econòmiques, els guanys patrimonials generats en l’exercici i dels règims especials, es computaran per la quantia que s’integra en la base imposable de l’impost sobre la renda de les persones físiques o normativa foral corresponent segons la normativa vigent en cada període.
  • Quan el beneficiari disposi de béns immobles arrendats, es tindran en compte els seus rendiments com a ingressos menys despeses, abans de qualsevol reducció a la qual tingui dret el contribuent, i tots dos determinats, conforme al que es disposa a aquest efecte en la normativa reguladora de l’impost sobre la renda de les persones físiques, o normativa foral corresponent, aplicable a les persones que formen la unitat de convivència. Si els immobles no estiguessin arrendats, els ingressos computables es valoraran segons les normes establertes per a la imputació de rendes immobiliàries en la citada normativa i corresponent norma foral.
  • Computarà també com a ingrés l’import de les pensions i prestacions, contributives o no contributives, públiques o privades.
  • No comptabilitzarà en aquest còmput: els salaris socials, rendes mínimes d’inserció o ajudes anàlogues d’assistència social concedides per les comunitats autònomes, ni les prestacions i ajudes econòmiques finalistes que hagin estat concedides per cobrir una necessitat específica de qualsevol de les persones integrants de la unitat de convivència, com ara beques o ajudes per a l’estudi, ajudes per habitatge, ajudes d’emergència, i altres de similars.

Una vegada sumats els ingressos detallats anteriorment, es restarà l’import de l’impost sobre la renda reportat i les cotitzacions socials per determinar l’import final a consignar en la sol·licitud.

Referent al patrimoni, es considera com a tal la suma dels actius no societaris, sense incloure l’habitatge habitual, i el patrimoni societari net, tal com es defineixen en els següents apartats.

Els actius no societaris són la suma dels següents conceptes:

  • Els immobles, exclòs l’habitatge habitual.
  • Els comptes bancaris i dipòsits.
  • Els actius financers en forma de valors, assegurances i rendes i les participacions en institucions d’inversió col·lectiva.
  • Les participacions en plans, fons de pensions i sistemes alternatius similars.

Per la seva part, el patrimoni societari net inclou el valor de les participacions en el patrimoni de societats en les quals participin de manera directa o indirecta algun dels membres de la unitat de convivència, amb excepció de les valorades dins dels actius no societaris.

Si no disposa de cap d’aquests conceptes, l’import serà 0.

Finalment, recordi també que, excepcionalment, en els supòsits de vulnerabilitat econòmica que s’hagi produït durant aquest any, per exemple a causa de la pandèmia de la COVID-19, i quan no sigui beneficiari de prestacions o subsidis de desocupació, podrà sol·licitar que es tinguin en compte les rendes obtingudes durant aquest any. Per a això haurà de facilitar, a més dels ingressos del 2019, els del 2020.

En aquest cas, un altre dels requisits és que en l’exercici anterior no superi la meitat dels límits de patrimoni net establerts de manera general per a les citades unitats de convivència i els ingressos de les quals no superin en més del 50 per cent dels límits establerts per a tota la unitat de convivència en l’exercici 2019.

Font: Seguretat Social