Els interessos satisfets a conseqüència de l’ajornament de deutes tributaris pel COVID-19 estan subjectes al límit de deduïbilitat de despeses financeres previst en la Llei de l’impost sobre societats?

Els interessos satisfets a conseqüència de l’ajornament de deutes tributaris pel COVID-19 estan subjectes al límit de deduïbilitat de despeses financeres previst en la Llei de l’impost sobre societats?

Els interessos de demora tributaris són qualificats de despeses financeres i per tant estaran subjectes al límit del 30% del benefici operatiu de l’exercici segons el que s’estableix en la Llei de l’impost sobre societats.

Com l’informàrem en el seu moment, d’acord amb el Reial decret llei 19/2020, de 26 de maig, pel qual s’adopten mesures complementàries en matèria tributària per pal·liar els efectes de la COVID-19, s’ha ampliat a quatre mesos (abans tres mesos) el termini de no meritació d’interessos de demora per als ajornaments dels articles 14 del RD llei 7/2020, de 12 de març, pel qual s’adopten mesures urgents per respondre a l’impacte econòmic de la COVID-19, i 52 del RD llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s’adopten mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic per fer front a la COVID-19.

Aquestes modificacions s’aplicaran, respectivament, a les sol·licituds d’ajornament que s’haguessin presentat a partir de l’entrada en vigor dels RD llei 7/2020, de 12 de març, i 11/2020, de 31 de març.

Limitació de la deducció de les despeses financeres en l’impost sobre societats

Doncs bé, cal preguntar-se si els interessos satisfets a conseqüència de l’ajornament de deutes tributaris per la COVID-19 que generen interessos transcorregut el període de carència de 4/3 mesos estan subjectes al límit de deduïbilitat de despeses financeres previst en l’article 16 de la Llei de l’impost sobre societats

Cal recordar que les despeses financeres netes seran deduïbles amb el límit del 30% del benefici operatiu de l’exercici. Si bé, en tot cas, seran deduïbles les despeses financeres netes del període impositiu per import de 1.000.000 d’euros.

No obstant això, aquesta limitació es converteix en la pràctica en una regla d’imputació temporal, ja que es permet la deduïbilitat per a aquelles despeses financeres que no hagin pogut ser objecte de deducció en els períodes impositius següents, conjuntament amb els del període impositiu corresponent, i amb el límit anteriorment assenyalat.

Doncs bé l’AEAT ha assenyalat que els interessos de demora tributaris són qualificats de despeses financeres i per tant estaran subjectes al límit del 30% del benefici operatiu de l’exercici segons el que s’estableix en la Llei de l’impost sobre societats.