Comença el termini per sol·licitar l’ingrés mínim vital

Comença el termini per sol·licitar l’ingrés mínim vital

Des del 15 de juny de 2020 es pot sol·licitar l’ingrés mínim vital, la nova prestació econòmica en la seva modalitat no contributiva de la Seguretat Social. La sol·licitud s’ha de realitzar a través de la seu electrònica de la Seguretat Social i, quan la situació sanitària ho permeti, també es podrà efectuar en els centres d’atenció i informació de la Seguretat Social (CAISS). Les sol·licituds que es presentin durant els tres primers mesos seran reconegudes amb efecte retroactiu des de l’1 de juny. Després d’aquest termini, el dret a la prestació de l’ingrés mínim vital naixerà a partir del primer dia del mes següent al de la data de presentació de la sol·licitud. L’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) enviarà un SMS als sol·licitants que resultin beneficiaris de l’ajuda.

Com ja l’hem estat informant, el Reial decret llei 20/2020, de 29 de maig, ha regulat l’ingrés mínim vital, mitjançant una prestació no contributiva de la Seguretat Social, i amb efectes des de l’1 de juny de 2020.

La norma té per objecte la creació i regulació de l’ingrés mínim vital (d’ara endavant IMV) com una prestació dirigida a prevenir el risc de pobresa i exclusió social de les persones que visquin soles o integrades en una unitat de convivència, quan es trobin en una situació de vulnerabilitat per falta de recursos econòmics suficients per a la cobertura de les seves necessitats bàsiques.

L’IMV es configura com el dret subjectiu a una prestació de naturalesa econòmica que garanteix un nivell mínim de renda als qui es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica en els termes que es defineixen en el RDL 20/2020.

Com i quan demanar l’ingrés mínim vital?

Des del 15 de juny de 2020 es pot sol·licitar la nova prestació de la Seguretat Social: l’ingrés mínim vital.

https://i0.wp.com/revista.seg-social.es/wp-content/uploads/2020/06/000-2.png?resize=620%2C264&ssl=1

Per sol·licitar-lo s’han habilitat dues opcions:

  • Si disposa de certificat electrònic o usuari i contrasenya en cl@ve el pot sol·licitar a través de la seu electrònica de la Seguretat Social adjuntant també la documentació necessària i emplenant les dades del formulari. Aquesta opció és la més recomanable pel que s’ha habilitat la possibilitat d’utilitzar aquest servei amb l’ajuda d’una persona que disposi de certificat electrònic o cl@ve i que actuarà en qualitat de representant. Podrà accedir des d’aquest enllaç, seleccionant el mètode d’autenticació.
  • Si no disposa de certificat digital o usuari i contrasenya en cl@ve podrà utilitzar el servei habilitat per l’Institut Nacional de la Seguretat Social en la seu electrònica per a la seva sol·licitud sense certificat al qual pot accedir des d’aquest enllaç, on s’obrirà un formulari per emplenar amb les dades del sol·licitant i dels possibles beneficiaris que formin part de la unitat de convivència, els seus documents identificatius i la documentació necessària per resoldre la sol·licitud.

Com emplenar el formulari?

De cara a completar el formulari, és recomanable llegir les indicacions que figuren una vegada accedim a la pàgina si cliquem sobre la pregunta de Com haig d’emplenar el formulari de sol·licitud de l’ingrés mínim vital?

En aquest apartat trobarem instruccions sobre com emplenar cadascun dels apartats del formulari:

  • Dades del sol·licitant:
  • dades personals
  • dades del/la representant legal
  • dades relatives a l’allotjament
  • de la unitat de convivència
  • situació laboral
  • Persones que integren la unitat de convivència i les seves dades
  • Declaració d’ingressos i patrimoni
  • Dades fiscals i domicili per a comunicacions (si són diferents de l’indicat per a la sol·licitud)
  • Al·legacions que s’hagin de tenir en consideració i no estiguin recollides en el formulari
  • Compte bancari per al cobrament de la prestació
  • Apartat per a documentació

És obligatori que adjunti un document en el qual figuri un text com el següent o similar:

“Serveixi aquest escrit que acompanyo a la meva sol·licitud de data………..com a acreditació de la meva voluntat de sol·licitar l’ingrés mínim vital.

Signat:

A continuació ha de figurar el nom, cognoms, signatura manuscrita i número de DNI/NIE del sol·licitant i, en cas d’haver-n’hi, el nom, cognoms, signatura manuscrita per a cada membre de la unitat de convivència.

https://i1.wp.com/revista.seg-social.es/wp-content/uploads/2020/06/web.jpg?resize=300%2C180&ssl=1

Documentació

També és convenient, abans de començar la sol·licitud, revisar la documentació necessària. Podrà comprovar-la clicant sobre la pregunta «quina documentació em demanaran?» que apareix en obrir el formulari

En aquest apartat trobarà tota la documentació pertinent per acreditar cadascuna de les situacions, des de la identitat, a la seva situació administrativa, familiar, de residència, patrimonial, les excepcions a les quals tingui dret, etc.

La documentació bàsica que necessitarà és:

  • Per acreditar la identitat: DNI o NIE en el cas d’estrangers.
  • Per acreditar la residència legal a Espanya: inscripció en el registre central d’estrangers, targeta de residència de familiar de ciutadà de la Unió Europea o targeta d’identitat d’estrangers.
  • Per acreditar el domicili a Espanya: certificat d’empadronament on constin totes les persones empadronades en el domicili i la data d’antiguitat.
  • Per acreditar l’existència de la unitat de convivència: llibre de família, certificat de naixement del registre civil dels fills, o inscripció en el registre de parelles de fet.

Com consulto l’estat de la meva sol·licitud?

El formulari recull també un apartat que li indica com comprovar l’estat de la seva sol·licitud. Per a això necessitarà el codi de sol·licitud que li apareix en finalitzar el procés, una vegada confirmada i després que hagi pogut revisar les dades introduïdes en l’última pàgina del formulari.

https://i0.wp.com/revista.seg-social.es/wp-content/uploads/2020/06/confirmaci%C3%B3n.jpg?resize=1024%2C353&ssl=1

Amb aquest codi de sol·licitud, podrà comprovar el seu estat a través del servei «Aportar documentació a una sol·licitud» que figura en el formulari i que serveix també per incloure documentació addicional.

Altres canals

Una vegada que la situació sanitària ho permeti, la sol·licitud també es podrà fer en la xarxa de centres d’atenció i informació de la Seguretat Social (CAISS), fins llavors també es pot enviar la sol·licitud i la documentació per correu ordinari.

A més, s’està treballant perquè es pugui accedir a través d’ajuntaments, una vegada se signin els convenis previstos.

Si té dubtes sobre si té dret a percebre’l, pot provar el simulador habilitat per a això clicant en aquest enllaç. A més, pot fer consultes a través del telèfon gratuït 900 20 22 22 o utilitzant ISSA, l’assistent virtual de la Seguretat Social accessible tant en la web com en la seu electrònica.