COVID-19. Mesures per a la recuperació de l’activitat formativa presencial en la formació professional per a l’ocupació

COVID-19. Mesures per a la recuperació de l’activitat formativa presencial en la formació professional per a l’ocupació

La formació presencial es podrà reprendre un cop restablerta la recuperació de l’activitat laboral per al corresponent àmbit d’activitat i territori, segons el pla de desescalada, i a partir del 6 de juny de 2020.

Al BOE del dia 5 de juny de 2020 s’ha publicat la Resolució de l’1 de juny de 2020 del SEPE, amb entrada en vigor el 6 de juny de 2020, on s’estableixen les mesures encaminades a recuperar l’activitat formativa presencial en l’àmbit de la formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral, suspesa a conseqüència de les mesures de contenció adoptades per pal·liar els efectes de l’impacte econòmic i social derivat de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 i de l’estat d’alarma.

Quin és el seu àmbit d’aplicació?

El seu àmbit d’aplicació se circumscriu al de gestió estatal del SEPE en aquesta matèria, sense perjudici que es pugui aplicar per les comunitats autònomes en els termes que puguin establir en funció dels seus requeriments de gestió, les especialitats derivades de la seva organització administrativa i la normativa d’aplicació en el seu àmbit de gestió.

Qui podrà impartir de manera presencial aquesta formació?

1. Les empreses que d’acord amb el pla de desescalada retornin al desenvolupament de la seva activitat laboral, de manera total o parcial, i que imparteixen formació als seus treballadors directament en les seves instal·lacions o amb entitats externes:

  • sempre que sigui necessària per a la continuïtat dels seus processos productius, i
  • respectant les mesures d’higiene i prevenció per al personal, les mesures de distància interpersonal i protecció col·lectiva i individual adequades, i les mesures per prevenir el risc de coincidència massiva de persones en l’àmbit laboral establertes.

Aquesta formació presencial es podrà reprendre un cop establerta la recuperació de l’activitat laboral per al corresponent àmbit d’activitat i territori, segons el pla de desescalada, i a partir del 6 de juny de 2020.

Requisits exigits:

  • En la formació programada per les empreses per als seus treballadors, s’exigeix:
    • consulta prèvia a la representació legal dels treballadors en l’empresa;
    • comunicar, en el termini màxim de 2 mesos des del 6 de juny de 2020, les noves dates, calendari i horari d’impartició de les accions formatives suspeses, amb l’obligació de completar el total de les hores de l’acció formativa comunicada;
    • comunicar l’inici de la formació i la informació relativa a cada acció formativa i grup formatiu fins 2 dies abans de la data de començament de cada grup.
  • En la formació en alternança amb la pràctica laboral dins de la formació dual del sistema laboral a través dels contractes per a la formació i l’aprenentatge, caldrà:
    • autorització prèvia o adequació pel servei públic d’ocupació competent de l’activitat formativa inherent al contracte;
    • informació a la representació legal dels treballadors sobre els acords subscrits, indicant, almenys, els contractats per a la formació i l’aprenentatge, el lloc de feina a exercir i el contingut de l’activitat formativa.

2. Les entitats de formació (pública o privada, acreditada i/o inscrita a aquest efecte en el corresponent registre), en centres de formació quan:

  • el territori on desenvolupin la seva activitat es trobi en fase 2, i
  • respectant les mesures d’higiene i prevenció per als treballadors i els alumnes, les adequades mesures de distància interpersonal i protecció col·lectiva i individual, i les mesures per prevenir el risc de coincidència massiva de persones en l’àmbit laboral.

Aquesta formació presencial es podrà reprendre a partir de l’entrada en vigor de les normes per les quals s’estableixi la inclusió en fase 2 del territori on es realitzi, en totes les iniciatives de formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral previstes en la Llei 30/2015, de 9 de setembre.

Requisits exigits:

  • En la formació programada per les empreses impartida en centres de formació:
    • comunicar en el termini màxim de 2 mesos des d’aquesta data, les noves dates, calendari i horari d’impartició de les accions formatives suspeses, i es completarà el total de les hores de l’acció formativa comunicada;
    • comunicar l’inici de la formació i la informació relativa a cada acció formativa i grup formatiu fins 2 dies abans de la data de començament de cada grup.
  • En la formació en alternança amb la pràctica laboral dins de la formació dual de l’àmbit laboral a través dels contractes per a la formació i l’aprenentatge:
    • autorització prèvia o adequació pel servei públic d’ocupació competent de l’activitat formativa inherent al contracte.

3. Els centres educatius i de formació (autoescoles, acadèmies, etc.) a qui es permet la reobertura en els territoris que es troben en la fase 2 i que no es contemplen en les mesures a adoptar per les autoritats educatives, si bé les mesures d’higiene i prevenció per als treballadors i els alumnes, les mesures adequades de distància interpersonal i protecció col·lectiva i individual, i les dirigides a prevenir el risc de coincidència massiva de persones en l’àmbit laboral, s’adequaran al que estableixin les normes que s’aprovin pel Ministeri de Sanitat per a les diferents fases de desescalada en cada territori.

4. La resolució contempla, així mateix, la impartició presencial en els programes públics d’ocupació i formació d’escoles taller, cases d’oficis i tallers d’ocupació, sempre que, d’acord amb el pla de desescalada i els criteris en matèria de personal que adoptin les respectives entitats promotores, es reprengui la seva activitat, parcialment o total, i s’haurà de comunicar al SEPE i s’haurà de respectar les mesures d’higiene i prevenció per als treballadors, distància interpersonal i protecció col·lectiva i individual, i prevenir el risc de coincidència massiva de persones en l’àmbit laboral.

5. Finalment, també s’admet en els plans de formació dirigits a la capacitació per al desenvolupament de les funcions relacionades amb la negociació col·lectiva i el diàleg social, quan el territori on es desenvolupi l’activitat formativa es trobi en fase 2 i es respectin les mesures d’higiene i prevenció per als treballadors i els alumnes, les mesures adequades de distància interpersonal i protecció col·lectiva i individual, i les mesures per prevenir el risc de coincidència massiva de persones en l’àmbit laboral.