AEAT. Instruccions per presentar la sol·licitud de no inici del període executiu per concessió de finançament (RDL 15/2020)

AEAT. Instruccions per presentar la sol·licitud de no inici del període executiu per concessió de finançament (RDL 15/2020)

El Reial decret llei 8/2020 va aprovar una línia d’avals atorgada pel Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital per cobrir el finançament atorgat per entitats de crèdit, establiments financers de crèdit, entitats de diners electrònics i entitats de pagaments a empreses i autònoms. I posteriorment el RDL 15/2020 va establir la falta d’inici del període executiu per a determinats deutes tributaris en el cas de concessió d’aquest finançament. Perquè no s’iniciï el període executiu és necessari que el pagament es realitzi amb el finançament obtingut, perquè en cas contrari, no s’entendria complert el requisit exigit. Per aquest motiu, l’AEAT ha procedit a donar d’alta un tràmit específic en la Seu Electrònica de l’Agència Tributària amb la següent denominació: “Sol·licitud de no inici del període executiu de l’article 12 RDL 15/2020 per concessió de finançament”.

El Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social de la COVID-19, en el seu article 29, va aprovar una línia d’avals atorgada pel Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital per cobrir el finançament atorgat per entitats de crèdit, establiments financers de crèdit, entitats de diners electrònics i entitats de pagaments a empreses i autònoms.

Per la seva part, el Reial decret llei 15/2020, de 21 d’abril, de mesures urgents complementàries per donar suport a l’economia i l’ocupació va determinar, en el seu article 12, la falta d’inici del període executiu per a determinats deutes tributaris en el cas de concessió de finançament a què es refereix l’article 29 del Reial decret llei 8/2020.

Els requisits per poder-se acollir a aquesta possibilitat són els següents:

  1. S’ha de tractar de declaracions liquidacions i autoliquidacions no ingressades, que el seu termini de presentació conclogui entre el 20 d’abril i el 30 de maig de 2020 i hagin estat presentades en termini.
  2. El deutor ha d’haver sol·licitat abans de la fi del termini d’ingrés de l’autoliquidació el finançament de l’article 29 RDL 8/2020 a les entitats financeres per al pagament dels deutes tributaris resultants d’aquestes declaracions liquidacions i autoliquidacions i per, almenys, l’import d’aquests deutes.
  3. Ha d’aportar un certificat de l’entitat financera acreditatiu d’haver-se efectuat la sol·licitud de finançament abans que transcorrin 5 dies des de la fi del termini de presentació de l’autoliquidació.

Així mateix, és important assenyalar que perquè no s’iniciï el període executiu és necessari que el pagament es realitzi amb el finançament obtingut, perquè en cas contrari, no s’entendria complert el requisit exigit.

Per aquest motiu, l’AEAT ha procedit a donar d’alta un tràmit específic en la Seu Electrònica de l’Agència Tributària amb la següent denominació: “Sol·licitud de no-inici del període executiu de l’article 12 del RDL 15/2020 per concessió de finançament“. Aquest enllaç es troba en la següent ruta: Seu Electrònica-Agència Tributària Inici → Tots els tràmits → Recaptació → Altres → Altres procediments de recaptació.

Les possibilitats d’accés, un cop es punxa en l’enllaç assenyalat, són dos: mitjançant el sistema de Cl@ve PIN (introduint el DNI corresponent) o mitjançant certificat o DNI electrònic.

Per qualsevol d’aquestes vies s’arriba al Registre telemàtic per presentar la sol·licitud. S’accedeix a un formulari amb una sèrie de dades que cal emplenar.

  1. S’identifica el tràmit (R1001- Sol·licitud de no inici del període executiu de l’art. 12 RDL 15/2020 per concessió de finançament) i el procediment (R100 – Altres procediments de recaptació.)
  2. S’ha d’assenyalar si s’actua en nom propi o en representació de tercers.
  3. Dades de l’interessat i de contacte.
  4. Documentació que s’annexa, amb un enllaç per afegir-hi fitxers. Fent-ne ús, el sol·licitant podrà annexar el certificat bancari justificant que ha sol·licitat el finançament.
  5. Camp per escriure-hi el motiu de la presentació.
  6. Després, es procedeix a la presentació (botó “Presentar”). Una vegada signat i enviat, s’obtindrà un rebut de presentació.