COVID-19. Publicada al BOE l’Ordre amb les mesures de flexibilització en la fase 3 del pla per a la transició cap a una nova normalitat

COVID-19. Publicada al BOE l’Ordre amb les mesures de flexibilització en la fase 3 del pla per a la transició cap a una nova normalitat

Al BOE del dia 30 de maig s’ha publicat l’Ordre SND/458/2020 per a la flexibilització de determinades restriccions d’àmbit nacional establertes després de la declaració de l’estat d’alarma en aplicació de la fase 3 del pla per a la transició cap a una nova normalitat, amb efectes des de les 00.00 hores del dia 1 de juny de 2020, i que afecta les unitats territorials que passen a aquesta fase, en concret a les illes de la Gomera, El Hierro i La Graciosa, i l’illa de Formentera.

L’informem que al BOE del dia 30 de maig s’ha publicat l’Ordre SND/458/2020, de 30 de maig, per a la flexibilització de determinades restriccions d’àmbit nacional establertes després de la declaració de l’estat d’alarma en aplicació de la fase 3 del pla per a la transició cap a una nova normalitat, amb efectes des de les 00.00 hores del dia 1 de juny de 2020, i mantindrà la seva eficàcia durant tota la vigència de l’estat d’alarma i les seves possibles pròrrogues.

Des de l’1 de juny de 2020, el 70% del territori espanyol es troba ja en la fase 2 del pla per a la transició cap a la nova normalitat després de la crisi del coronavirus.

En concret, passen al segon graó les tres províncies valencianes, la comarca del Bierzo (Castella i Lleó), les províncies andaluses de Màlaga i Granada, tres àrees sanitàries de Catalunya i el municipi de Totana (Múrcia), que es trobava en fase 1 per un rebrot. A més, ascendeixen a fase 3 les illes de la Graciosa, El Hierro i La Gomera (Canàries) i Formentera (Balears). Aquestes són les fases en les quals es troben cada zona i província d’Espanya:

mapafases

El divendres 23 de maig van entrar en vigor noves mesures de relaxació del confinament. En els municipis de 10.000 habitants -gairebé el 90% dels municipis i on viu el 10% de la població-, independentment de la fase en la qual es trobin, s’han suprimit les franges horàries per a passejos i activitats esportives, els menors de 14 anys poden sortir acompanyats per més d’un adult i s’autoritzen els mercats a l’aire lliure i l’obertura de bars i restaurants. En la Comunitat de Madrid, els nens poden sortir a passejar de 10.00 a 13.00 h i de 17.00 a 21.00 h. No obstant això, a tot Espanya és obligatori l’ús de màscara “en la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic o que es trobi obert al públic, sempre que no sigui possible mantenir una distància” de dos metres.

MESURES FASE 3

D’acord amb l’Ordre SND/458/2020 per a la flexibilització de determinades restriccions d’àmbit nacional establertes després de la declaració de l’estat d’alarma en aplicació de la fase 3 del pla per a la transició cap a una nova normalitat, les persones vulnerables a la COVID-19 també podran fer ús de les habilitacions previstes en aquesta Ordre, sempre que la seva condició clínica estigui controlada i ho permeti, i mantenint rigoroses mesures de protecció.

No podran fer ús d’aquestes habilitacions, ja sigui per reincorporar-se al seu lloc de feina o per a acudir als locals, establiments, centres, o realitzar les activitats a què es refereix aquesta ordre, les persones que presentin símptomes o estiguin en aïllament domiciliari a causa d’un diagnòstic per COVID-19, o que es trobin en període de quarantena domiciliària per haver tingut contacte estret amb alguna persona amb símptomes o diagnosticada de COVID-19.

Foment dels mitjans no presencials de feina

Sempre que sigui possible, es fomentarà la continuïtat del teletreball per a aquells treballadors que puguin realitzar la seva activitat laboral a distància.

No obstant l’anterior, les empreses podran elaborar protocols de reincorporació presencial a l’activitat laboral, sempre d’acord amb la normativa laboral i de prevenció de riscos laborals, que hauran d’incloure recomanacions sobre l’ús dels equips de protecció adequats al nivell de risc, la descripció de les mesures de seguretat a aplicar, la regulació de la tornada a la feina amb horari escalonat per al personal, sempre que això sigui possible, així com la conciliació de la vida laboral i familiar.

Mesures per prevenir el risc de coincidència massiva de persones en l’àmbit laboral

Sense perjudici de l’adopció de les necessàries mesures de protecció col·lectiva i individual, els centres hauran de realitzar els ajustos en l’organització horària que resultin necessaris per evitar el risc de coincidència massiva de persones, treballadores o no, en espais o centres de treball durant les franges horàries de previsible màxima afluència o concentració, atesa la zona geogràfica de la qual es tracti.

Es considerarà que existeix risc de coincidència massiva de persones quan no hi hagi expectatives raonables que es respectin les distàncies mínimes de seguretat, particularment en les entrades i sortides a la feina, tenint en compte tant la probabilitat de coincidència massiva dels treballadors com l’afluència d’altres persones que sigui previsible o periòdica.

Els ajustos a què es refereix el paràgraf anterior s’hauran d’efectuar tenint en compte les instruccions de les autoritats competents, així com, en el seu cas, el que es preveu en la normativa laboral i convencional que resulti d’aplicació.

A més d’introduir les mesures d’higiene i prevenció en la feina, amb el foment del teletreball, cal destacar les següents mesures:

Flexibilització de mesures de caràcter social

  • Llibertat de circulació

Es podrà circular per la província, illa o unitat territorial de referència a l’efecte del procés de desescalada, sense perjudici de les excepcions que justifiquin el desplaçament a una altra part del territori nacional per motius sanitaris, laborals, professionals o empresarials, de retorn al lloc de residència familiar, assistència i cura de gent gran, dependents o persones amb discapacitat, causa de força major o situació de necessitat o qualsevol altra d’anàloga naturalesa.

No quedarà reservada cap franja horària de cap col·lectiu. En el cas de contacte social amb persones que es troben dins dels grups considerats vulnerables a la COVID-19, s’hauran d’extremar les mesures de seguretat i higiene

  • Vetlles i enterraments

Les vetlles es podran realitzar en tota mena d’instal·lacions, públiques o privades, amb un límit màxim, en cada moment, de cinquanta persones en espais a l’aire lliure o de vint-i-cinc persones en espais tancats, siguin convivents o no.

Les comitives per a l’enterrament o comiat per a cremació del mort es restringeix a un màxim de cinquanta persones.

  • Llocs de culte

Es permetrà l’assistència a llocs de culte sempre que no se superi el setanta-cinc per cent del seu aforament.

  • Cerimònies nupcials

Les cerimònies nupcials es podran realitzar en tota mena d’instal·lacions, públiques o privades, sigui en espais a l’aire lliure o espais tancats, sempre que no se superi el setanta-cinc per cent del seu aforament, i en tot cas un màxim de cent cinquanta persones en espais a l’aire lliure o de setanta-cinc persones en espais tancats

Condicions per al desenvolupament de l’activitat en establiments i locals comercials detallistes i de prestació de serveis assimilats

Els establiments i locals comercials detallistes i d’activitats de serveis professionals que, amb independència de la seva superfície útil d’exposició i venda, obrin al públic hauran de complir tots els requisits següents:

a) Que es redueixi al cinquanta per cent l’aforament total en els establiments i locals. En el cas d’establiments o locals distribuïts en diverses plantes, la presència de clients en cadascuna d’elles haurà de mantenir aquesta mateixa proporció.

En qualsevol cas, s’haurà de garantir una distància mínima de dos metres entre clients. En els locals en els quals no sigui possible mantenir aquesta distància, es permetrà únicament la permanència dins del local d’un client.

b) Que s’estableixi un horari d’atenció amb servei prioritari per a més grans de 65 anys.

c) Que compleixin addicionalment amb les mesures que es recullen en aquest capítol a excepció del que es preveu en els articles 12 i 17.

  • Condicions que han de complir els centres i parcs comercials oberts al públic

Es permetrà l’obertura al públic dels centres i parcs comercials, incloses les seves zones comunes i recreatives, limitant l’aforament al 50% en cadascun dels establiments i locals comercials.

  • Mesures en matèria d’aforament per als establiments i locals oberts al públic.

1. Els establiments i locals hauran d’exposar al públic l’aforament màxim de cada local i assegurar que aquest aforament, així com la distància de seguretat interpersonal de dos metres es respecta en el seu interior.

2. Per a això, els establiments i locals hauran d’establir sistemes que permetin el recompte i control de l’aforament, de manera que no se superi en cap moment, i que haurà d’incloure als treballadors.

Condicions per a la prestació del servei en els establiments d’hostaleria i restauració

Es podrà procedir a l’obertura al públic dels establiments d’hostaleria i restauració per a consum en el local, excepte els locals de discoteca i bars d’oci nocturn, sempre que no se superi el cinquanta per cent del seu aforament i es compleixin les condicions previstes en el capítol IV.

El consum dins del local es podrà realitzar assegut en una taula, o agrupacions de taules, preferentment mitjançant reserva prèvia. S’haurà d’assegurar el manteniment de la distància física de dos metres entre les taules o, en el seu cas, agrupacions de taules. La taula o agrupació de taules que s’utilitzin per a aquest fi, hauran de ser concordes al nombre de persones, i ha de permetre que es respecti la distància mínima de seguretat interpersonal.

Estarà permès el consum en barra sempre que es garanteixi una separació mínima de dos metres entre clients o, en el seu cas, grups de clients.

Es podrà procedir a l’obertura al públic de les terrasses a l’aire lliure dels establiments d’hostaleria i restauració i es limitarà l’aforament al setanta-cinc per cent de les taules permeses l’any immediatament anterior sobre la base de la corresponent llicència municipal.

Condicions per a la reobertura de les zones comunes d’hotels i allotjaments turístics

Es podrà procedir a la reobertura al públic de les zones comunes dels hotels i allotjaments turístics que haguessin suspès la seva obertura al públic en virtut de l’Ordre SND/257/2020, de 19 de març, per la qual es declara la suspensió d’obertura al públic d’establiments d’allotjament turístic, sempre que no se superi el cinquanta per cent del seu aforament.

Cada establiment haurà de determinar els aforaments dels diferents espais comuns, així com aquells llocs en els quals es podran realitzar esdeveniments i les condicions més segures per a la seva realització conforme a l’aforament màxim previst en l’article anterior i d’acord amb les mesures d’higiene, protecció i distància mínima assenyalades.

Aquells espais tancats on se celebrin esdeveniments, activitats d’animació o gimnasos, s’hauran de ventilar dues hores abans del seu ús.

Les activitats d’animació o classes grupals s’hauran de dissenyar i planificar amb un aforament màxim de vint persones. S’haurà de respectar la distància mínima de seguretat entre les persones que assisteixin a l’activitat i entre aquests i l’animador o entrenador. En cas que no es pugui respectar aquesta distància, s’hauran d’utilitzar màscares. Les activitats d’animació o classes grupals es realitzaran preferentment a l’aire lliure i s’evitarà l’intercanvi de material.

Altres mesures

  • Des de l’article 22 a l’article 30 s’estableixen les mesures de flexibilització en l’àmbit de la cultura.
  • En el capítol VII es preveuen les condicions en les quals s’ha de desenvolupar l’activitat esportiva.
  • En el capítol VIII es preveuen les condicions per al desenvolupament de les activitats turístiques.
  • En el capítol IX es preveuen les condicions per a la reobertura dels centres recreatius turístics, zoològics i aquaris.
  • En el capítol X es preveuen les condicions per a la celebració de congressos, trobades, reunions de negoci, conferències i esdeveniments.
  • En el capítol XII es preveuen les condicions per a la realització d’activitats de temps lliure dirigides a la població infantil i juvenil.

Vegeu:

Pla per a la transició cap a una nova normalitat – GUIA DE LA FASE 3 (PDF)

Condicions de mobilitat per fases