COVID-19. Activat el quart tram de 20.000 milions d’euros de la línia d’avals de l’ICO per garantir la liquiditat de pimes i autònoms

COVID-19. Activat el quart tram de 20.000 milions d’euros de la línia d’avals de l’ICO per garantir la liquiditat de pimes i autònoms

El Consell de Ministres ha aprovat l’acord pel qual s’activa el quart tram de la Línia d’Avals ICO que es dirigirà íntegrament per garantir la liquiditat d’autònoms i pimes per valor de 20.000 milions d’euros.

L’informem que el Consell de Ministres del passat 19 de maig ha aprovat l’acord pel qual s’activa el quart tram de la línia d’avals per a empreses i autònoms, adoptada pel Govern el passat 17 de març per import de fins a 100.000 milions d’euros.

El nou tram, de 20.000 milions d’euros, es destinarà de manera íntegra a garantir operacions de pimes i autònoms, ja que són els que estan recorrent en major mesura a la línia d’avals i exerceixen un paper essencial en el sosteniment de l’activitat econòmica i l’ocupació.

Amb l’aprovació d’aquest nou tram s’han posat a la disposició d’empreses i autònoms 80.000 milions d’euros per avalar el finançament concedit per entitats de crèdit, establiments financers de crèdit, entitats de pagament i entitats de diners electrònics.

Addicionalment, s’han aprovat 4.000 milions d’euros per avalar les emissions de pagarés en el Mercat Alternatiu de Renda Fixa (MARF) i 500 milions d’euros per reforçar el reaval que CERSA concedeix a les societats de garantia recíproca.

Del volum total de recursos aprovats, els autònoms i pimes es beneficien ja de 60.000 milions d’euros en avals per garantir la seva liquiditat i cobrir les seves necessitats de circulant.

Un total de 123 entitats financeres han subscrit els corresponents acords de col·laboració i estan distribuint el finançament amb aval de l’Estat als clients que ho necessitin.

L’àmplia cobertura i implantació territorial de les entitats de crèdit, caixes rurals, establiments financers de crèdit, entitats de diners electrònics i entitats de pagaments garanteixen la distribució dels avals entre les empreses i autònoms de tots els sectors d’activitat i de qualsevol lloc del país.

Més de 50.000 milions d’euros en finançament

Les empreses espanyoles han rebut ja més de 50.000 milions de finançament garantit amb la línia d’avals. Amb dades a 17 de maig, s’han aprovat 394.543 operacions de finançament, amb un import avalat de 38.631 milions d’euros.

El volum més gran d’operacions i finançament es concentra en pimes i autònoms, amb 387.039 préstecs aprovats, el 98% del total, i un import avalat de 26.992 milions d’euros. Aquests avals han permès que aquestes empreses hagin rebut 33.804 milions d’euros de finançament per garantir la seva liquiditat i cobrir les seves necessitats de circulant.

Les empreses de més volum han rebut més de 17.000 milions d’euros en finançament, a través de 7.504 operacions avalades amb 11.638 milions d’euros.

Característiques de la línia d’avals

Podran sol·licitar els avals d’aquest quart tram les pimes i autònoms afectats pels efectes econòmics de la COVID-19, sempre que els sol·licitants no estiguessin en situació de morositat a 31 de desembre de 2019 i en procediment concursal a 17 de març de 2020.

L’aval garanteix el 80% dels nous préstecs i renovacions d’operacions sol·licitades per autònoms i pimes i té una vigència igual al termini del préstec concedit, amb un màxim de cinc anys.

Les pimes i autònoms interessats podran sol·licitar la garantia per a les seves operacions fins a 30 de setembre de 2020. El termini es podrà ampliar, sempre en línia amb la normativa d’Ajudes d’Estat de la Unió Europea, per acord del Consell de Ministres.

La distribució de la línia d’avals entre les entitats es durà a terme amb els mateixos criteris que els establerts en els trams anteriors, en funció de la quota de mercat comunicada per cada entitat financera al Banc d’Espanya a tancament del 2019.

El volum màxim assignat per a cada entitat serà vàlid fins a 30 de juny. A partir d’aquesta data, els imports d’aval assignats i no utilitzats per les entitats es distribuiran entre la resta d’entitats, de manera proporcional a l’import d’aval que haguessin utilitzat fins a aquesta data.