COVID-19. ERTO. La TGSS aclareix com s’han realitzar les exoneracions de quotes per a maig i juny i la declaració responsable que han d’aportar les empreses per accedir-hi.

COVID-19. ERTO. La TGSS aclareix com s’han realitzar les exoneracions de quotes per a maig i juny i la declaració responsable que han d’aportar les empreses per accedir-hi.

Al web de la Seguretat Social s’ha publicat el Butlletí RED 11 /2020 de 14 de maig en el qual la TGSS desenvolupa el procediment que cal seguir per a l’aplicació de les exempcions en les quotes davant la prolongació dels ERTO per força major (Reial decret llei 18/2020, de 12 de maig) associats a la COVID-19 fins al pròxim 30 de juny de 2020.

L’informem que al web de la Seguretat Social s’ha publicat el Butlletí RED 11 /2020 de 14 de maig en el qual la TGSS desenvolupa el procediment que cal seguir per a l’aplicació de les exempcions en les quotes davant la prolongació dels ERTO per força major (Reial decret llei 18/2020, de 12 de maig) associats a la COVID-19 fins al pròxim 30 de juny de 2020.

I.- REQUISITS PER A L’APLICACIÓ DE LES EXEMPCIONS

Perquè la Tresoreria General de la Seguretat Social exoneri, en els percentatges establerts i respecte a les cotitzacions reportades en els mesos de maig i juny del 2020, a les empreses i entitats a les quals es refereixen els apartats 1 i 2 de l’article 1 de l’abonament de l’aportació empresarial prevista per a cada cas, s’han de complir els següents requisits:

1. Que l’empresa comptés amb un expedient de regulació temporal d’ocupació basada en l’article 22 del Reial decret llei 8/2020, i

a. Continuï, a partir del dia 13 de maig de 2020, en situació de força major total derivada de la COVID-19 per estar afectada per les causes contemplades en aquest article i que impedeixin tornar a la seva activitat, o

b. Es trobi, a partir del dia 13 de maig de 2020, en situació de força major parcial derivada de la COVID-19 per estar afectada per les causes contemplades en aquest article que permetin la recuperació parcial de la seva activitat.

2. Que l’empresa que es trobi en situació de força major parcial reincorpori els treballadors afectats per mesures de regulació temporal d’ocupació, en la mesura necessària per al desenvolupament de la seva activitat.

3. Que les empreses comuniquin a l’autoritat laboral la renúncia total, en el seu cas, a l’expedient de regulació temporal d’ocupació autoritzada, en el termini de 15 dies des de la data d’efectes de la renúncia.

4. Que les empreses comuniquin al Servei Públic d’Ocupació Estatal:

a. Les variacions en les dades contingudes en la sol·licitud col·lectiva inicial d’accés a la protecció per desocupació, i

b. Les variacions que es refereixin a la finalització de l’aplicació de la mesura respecte a la totalitat o a una part de les persones afectades, en el nombre o en el percentatge d’activitat parcial de la seva jornada individual, quan la flexibilització de les mesures de restricció que afecten l’activitat de l’empresa en permeti la reincorporació a la feina efectiva.

5. Que les empreses comuniquin a la Tresoreria General de la Seguretat Social:

a. La situació de força major total o parcial, respecte de cada codi de compte de cotització, mitjançant una declaració responsable que haurà de presentar abans que se sol·liciti el càlcul de la liquidació de quotes corresponent, a través del Sistema RED, i

b. La identificació dels treballadors afectats, i el període de la suspensió o reducció de jornada que correspongui a cadascuna de les citades persones.

Sense perjudici de les comunicacions que s’han d’efectuar davant la Tresoreria General de la Seguretat Social, tal com s’ha indicat en el punt 5 anterior, la Tresoreria General de la Seguretat Social establirà, tal com es contempla en l’apartat 4 de l’article 4 del Reial decret llei 18/2020, amb el Servei Públic d’Ocupació Estatal els sistemes de comunicació necessaris per verificar que s’ha produït el reconeixement de la prestació per desocupació corresponent pel període de què es tracti i per verificar el contingut de les declaracions responsables a les quals es refereix l’apartat 5.a).

II.- DECLARACIÓ RESPONSABLE SOBRE LA SITUACIÓ DE FORÇA MAJOR TOTAL O FORÇA MAJOR PARCIAL DERIVADA DE LA COVID-19

L’apartat 3 de l’article 4 del Reial decret llei 18/2020 estableix que perquè les exempcions resultin d’aplicació l’empresa ha de comunicar a la Tresoreria General de la Seguretat Social que es troba:

1. En situació de força major total derivada de la COVID-19 per estar afectada per les causes referides en l’article 22 del Reial decret llei 8/2020 que impedeixin tornar a la seva activitat, o

2. En situació de força major parcial derivada de la COVID-19 des del moment en el qual les causes reflectides en l’article 22 del Reial decret llei 8/2020 permetin la recuperació parcial de la seva activitat.

Aquesta comunicació es realitzarà mitjançant una declaració responsable en la qual concorren les següents circumstàncies:

a) S’ha de presentar a través del Sistema RED, i

b) S’ha de presentar respecte de cada codi de compte de cotització en el qual figurin d’alta, a 13-05-2020, treballadors amb suspensió del seu contracte de treball o amb reducció de jornada conforme al que s’estableix en l’article 22 del Reial decret llei 8/2020, és a dir, treballadors respecte de les quals hagi comunicat prèviament els valors V, W o X en el camp TIPUS D’INACTIVITAT, i

c) S’ha de presentar abans de sol·licitar el càlcul de la liquidació de quotes corresponent.

IMPORTANT: si la declaració responsable no es presenta conforme a l’indicat anteriorment, les exempcions no resultaran d’aplicació.

Manera de presentació de la declaració responsable en l’àmbit d’afiliació

RESUM DE LA MANERA DE PRESENTACIÓ

1. A través de la funcionalitat: ANOTACIÓ CAUSA PECULIARITATS DE COTITZACIÓ EN CCC

2. Opció: ANOTACIÓ RESTA DE PECULIARITATS

a. Declaració responsable Força Major Total: CAUSA PECULIARITAT COTITZACIÓ 058

b. Declaració responsable Força Major Parcial: CAUSA PECULIARITAT COTITZACIÓ 059

3. Dades: CCC i DATES

La declaració responsable s’haurà de realitzar a través de la funcionalitat Anotació Causa Peculiaritats de Cotització en CCC i, dins d’aquesta, a través de l’opció Anotació Resta de Peculiaritats per la qual es podrà passar a realitzar la declaració responsable sobre la continuació en la situació de força major total -Causa de la Peculiaritat de Cotització 058- o sobre l’inici de la situació de força major parcial -Causa de la Peculiaritat de Cotització 059-

Declaracions responsables respecte del mes de maig:

Respecte del mes de maig, totes les empreses que mantinguin treballadors en situació d’alta a 13-05-2020, amb suspensió del seu contracte de treball o amb reducció de jornada conforme al que s’estableix en l’article 22 del Reial decret llei 8/2020, és a dir, treballadors respecte dels quals s’hagi comunicat els valors V, W o X en el camp TIPUS D’INACTIVITAT, hauran de presentar una declaració responsable, per cada CCC, en algun dels següents sentits:

1. Si l’empresa es troba en situació de força major total derivada de la COVID-19 per estar afectada per causes que impedeixin la tornada a la seva activitat durant tot el mes de maig del 2020, o

2. Si l’empresa es troba en situació de força major parcial derivada de la COVID-19 per estar afectada per causes que permetin la recuperació parcial de la seva activitat entre el dia 13 i el 31 de maig de 2020.

En el primer cas, és a dir, quan l’empresa hagi continuat en situació de força major total per no poder tornar a la seva activitat, s’haurà de seleccionar l’opció Causa de la Peculiaritat de Cotització 058. –

Declaració responsable Força Major total- i emplenar els següents camps:

  • CCC
  • Data des de: ha de ser igual a 13-05-2020
  • Data fins a: ha de ser igual a 31-05-2020

En el segon cas, és a dir, quan l’empresa es trobi en situació de força major parcial per estar afectada per causes que permetin la recuperació parcial de la seva activitat durant el mes de maig, s’haurà de seleccionar l’opció Causa de la Peculiaritat de Cotització 059 -Declaració responsable Força Major parcial- i emplenar els següents camps:

  • CCC
  • Data des de: ha d’estar compresa entre 13-05-2020 i 31-05-2020

El CCC que s’haurà d’anotar serà aquell respecte del qual es realitza la declaració responsable i que serà el CCC en el qual figuren d’alta, a 13-05-2020, els treballadors amb valor V, W o X en el camp TIP INACTIVITAT, i no caldrà presentar declaració responsable respecte d’aquells CCC en els quals no figurin d’alta a 13-05-2020 treballadors amb aquests identificadors.

Presentació de la declaració responsable: les declaracions responsables corresponents al mes de maig es podran realitzar fins al moment en el qual es presenti la liquidació de quotes corresponent a aquest mes. No obstant això, durant el mes de juny no es podran modificar ni eliminar les declaracions responsables presentades durant el mes de maig.

Declaracions responsables respecte del mes de juny:

Respecte del mes de juny, únicament hauran de presentar la declaració responsable aquelles empreses que no hagin pogut reiniciar la seva activitat durant el mes de maig. És a dir, únicament hauran de presentar la declaració responsable aquelles empreses que, respecte del mes de maig, hagin presentat una Declaració responsable Força Major Total a través de l’opció Causa de la Peculiaritat de Cotització 058.

En conseqüència, totes les empreses que hagin estat afectades per causes que haguessin impedit la tornada a la seva activitat durant el mes de maig i mantinguin treballadors en situació d’alta durant el mes de juny amb suspensió del seu contracte de treball o amb reducció de jornada conforme al que s’estableix en l’article 22 del Reial decret llei 8/2020, és a dir, treballadors que tinguin anotats els valors V, W o X en el camp TIPUS D’INACTIVITAT, hauran de presentar una declaració responsable, respecte de cada CCC, en algun dels següents sentits:

1. Si l’empresa es troba en situació de força major total derivada de la COVID-19 per estar afectada per causes que impedeixin la tornada a la seva activitat durant tot el mes de juny del 2020, o

2. Si l’empresa es troba en situació de força major parcial derivada de la COVID-19 per estar afectada per causes que permetin la recuperació parcial de la seva activitat entre el dia 1 i el 30 de juny.

BNR 11/2020 Pàgina 5 de 13 En el primer cas, és a dir, quan l’empresa hagi continuat en situació de força major total, s’haurà de seleccionar l’opció Causa de la Peculiaritat de Cotització 058 –

Declaració responsable Força Major total- i emplenar els següents camps:

  • CCC
  • Data des de: ha de ser igual a 01-06-2020
  • Data fins a: ha de ser igual a 30-06-2020

En el segon cas, és a dir, quan l’empresa es trobi en situació de força major parcial per estar afectada per causes que permetin la recuperació parcial de la seva activitat durant el mes de juny, s’haurà de seleccionar l’opció Causa de la Peculiaritat de Cotització 059 -Declaració responsable Força Major parcial- i emplenar els següents camps:

  • CCC
  • Data des de: ha d’estar compresa entre 01-06-2020 i 30-06-2020

Els aspectes indicats en l’apartat anterior sobre els CCC i Tasques resulten d’aplicació a aquestes declaracions.

Presentació de la declaració responsable: les declaracions responsables corresponents al mes de juny es podran realitzar fins al moment en el qual es presenti la liquidació de quotes corresponent a aquest mes. No obstant això, durant el mes de juliol no es podran modificar ni eliminar les declaracions responsables presentades durant el mes de juny.

IMPORTANT:

  • Per a l’aplicació de les exempcions en la cotització durant el mes de maig, amb les condicions i requisits establerts en aquest Reial decret llei, és imprescindible la presentació de les declaracions responsables a les quals s’ha fet referència en aquest apartat.
  • Per a l’aplicació de les exempcions en la cotització durant el mes de juny és imprescindible que es presenti la declaració responsable per les empreses que s’hagin mantingut en situació de força major total durant tot el mes de maig. Per contra, no es podrà presentar aquesta declaració per aquelles empreses que ja haguessin reiniciat la seva activitat en aquest mes de maig.
  • Fins al moment en el qual es comuniquin les declaracions responsables sobre la situació de força major total o força major parcial no es calcularan les peculiaritats de cotització que figuren en els Annexos I i II i, per tant, no s’aplicaran les exempcions.
  • Implantació de la possibilitat de presentar les declaracions responsables: la data a partir de la qual es podran presentar les declaracions responsables s’informarà pròximament.

Vegeu “Butlletí de notícies RED 11/2020”