COVID-19. Justícia, CGPJ, fiscalia i comunitats acorden iniciar la fase 1 de la desescalada judicial des del 12 de maig

COVID-19. Justícia, CGPJ, fiscalia i comunitats acorden iniciar la fase 1 de la desescalada judicial des del 12 de maig

Al BOE del dia 9 de maig s’ha publicat l’Ordre JUS/394/2020 per la qual s’aprova l’esquema de seguretat laboral i el pla de desescalada per a l’Administració de Justícia davant la COVID-19, que contempla la reincorporació escalonada dels funcionaris i la reactivació de terminis processals previsiblement en tres setmanes.

El Ministeri de Justícia ha aprovat un pla de ‘desescalada’, publicat al BOE del dia 9 de maig de 2020, que contempla la reincorporació escalonada dels funcionaris i la reactivació de terminis processals previsiblement en tres setmanes.

En l’aprovació de l’Ordre JUS/394/2020, de 8 de maig, publicada i amb efectes del 9 de maig, es recullen:

  • Les mesures de seguretat laboral per mitigar la propagació de la COVID-19.
  • El pla de desescalada (annex II), activant la fase 1 amb efectes des del 12 de maig.
  • Els criteris d’assistència en torns de tarda.

1. LES MESURES DE SEGURETAT LABORAL PER MITIGAR LA PROPAGACIÓ DE LA COVID-19

Aquestes mesures s’articulen detalladament en els següents blocs:

De protecció col·lectiva: referides principalment al manteniment, amb caràcter general, de la distància mínima de seguretat de 2 metres en tots els espais de treball, modificant si fos necessari la disposició dels llocs i l’organització de la circulació de persones, utilitzant barreres físiques com ara mampares o panells i, per als casos en què no es pugui realitzar una distribució adequada, distribuir torns.

També es tracta especialment la qüestió de l’atenció al públic, que es realitzarà generalment per via telefònica o a través de correu electrònic. Si és necessari un tràmit presencial, s’organitzarà a través de cita i mantenint la distància de seguretat, així com respectant un aforament màxim per a garantir-la.

D’altra banda, s’estableix l’obligació de disposar de gels de base alcohòlica o solucions hidroalcohòliques i es fan les indicacions generals d’higiene, neteja i condicions ambientals de treball.

D’organització de la feina: en relació amb les adaptacions d’horaris, la feina a distància i els desplaçaments.

De protecció individual: referits a l’ús d’EPI (màscares de protecció respiratòria i/o guants de protecció).

L’ús de màscara es considera una mesura de seguretat complementària, que es preveu per al personal d’atenció al públic. Els EPI s’han d’utilitzar quan els riscos no es puguin evitar o no es puguin limitar prou per altres mitjans de protecció.

Amb base en aquestes consideracions, s’estableix, com a referència general, la distribució únicament d’una màscara per persona/dia i un parell de guants per persona/dia, i la indicació que el treballador que necessiti un EPI i no l’obtingui, haurà de posar-ho en coneixement del responsable titular de l’edifici en el qual s’ha produït aquesta falta per a la seva esmena urgent, se li prohibeix que abandoni el lloc unilateralment, sense haver esgotat les mesures preventives combinables existents o que se li puguin oferir, o sense que se l’informi del temps mínim per a corregir la deficiència.

A més, es preveuen mesures de protecció individual per als casos de simptomatologia o contacte estret, per a persones especialment sensibles o vulnerables i accions informatives per a treballadors i per al públic en general.

2. EL PLA DE DESESCALADA ACTIVANT LA FASE 1 AMB EFECTES DES DEL 12 DE MAIG

La incorporació presencial del personal es durà a terme en les següents quatre fases:

Fase 1. Aquesta fase, denominada «Inici de la reincorporació programada», amb una durada, en principi, d’una setmana, s’iniciarà el pròxim dia 12 de maig i implicarà la tornada al servei d’entre un 30 i un 40% de la plantilla tant en els òrgans judicials i fiscalies, com en els Instituts de Medicina Legal i l’Institut Nacional de Toxicologia i ciències Forenses.

L’ordre estableix, a més, com es projectarà el percentatge de plantilla que ha de tornar al centre a l’hora d’establir torns en aquesta fase, el procediment per acordar per raons del servei la presència d’un percentatge de personal superior a l’indicat, qui estan exclosos de participar en aquests torns i la continuació en el teletreball dels qui no hagin de prestar servei en un torn concret.

Fase 2 o fase de «Preparació per a la reactivació dels terminis processals»: s’iniciarà quan hagi transcorregut almenys 1 setmana des de l’inici de la fase 1, tindrà una durada d’almenys 2 setmanes i suposarà la tornada als centres de treball d’entre un 60 i un 70% dels efectius, i es podran establir torns de matí i tarda.

Fase 3. Transcorregudes almenys 2 setmanes des de l’inici de la fase 2, començarà la fase «Activitat ordinària, amb terminis processals activats» que suposarà la tornada als centres de treball del 100% del personal, i també es contempla la possibilitat d’establir torns de matí i tarda.

Fase 4 o de «Activitat normalitzada conforme a la situació anterior a l’estat d’alarma»: aquesta última etapa s’iniciarà en el moment en què s’aixequin les recomanacions sanitàries, i es permetrà el retorn als centres de treball del 100% del personal en la seva jornada ordinària.

3. ELS CRITERIS D’ASSISTÈNCIA EN TORNS DE TARDA

L’ordre estableix, finalment, els criteris per a la cobertura dels torns de tarda establerts pel Reial decret llei 16/2020, de 28 d’abril:

  • Acudirà entre el 20 i el 30% del personal que s’hagi de reincorporar al centre de treball en cada fase de desescalada (en el torn de matí el percentatge se situa entre el 70 i el 80%).
  • La participació, en principi, serà voluntària, i s’haurà de comunicar el canvi de torn triat amb almenys 1 setmana d’antelació a la seva efectivitat.
  • Per al cas que hi hagi més sol·licituds de torn de tarda que places disponibles a aquest efecte, tindran preferència en l’elecció els funcionaris que tinguin reconegut el permís per deure inexcusable per raó de cura de menors o de gent gran dependents i, en cas que no n’hi hagi, els més antics en l’òrgan o servei de destinació.
  • Per al cas contrari, si no hi hagués prou voluntaris en l’òrgan judicial, es podrà acordar la cobertura del torn de tarda per voluntaris del mateix cos que prestin servei en el partit judicial, que quedaran exclosos del torn del seu propi òrgan, i quan tampoc això sigui possible es podrà establir un torn forçós rotatori entre el personal de l’òrgan o servei.
  • L’horari serà 4 hores i 30 minuts entre les 15.00 i les 20.00 hores (el del torn de matí serà de 6 hores entre les 7.30 i les 14.00 hores).
  • Sense perjudici de la flexibilitat en l’entrada i sortida del personal, es garantirà que es destina una hora entre la finalització del torn de matí i l’inici del torn de tarda per procedir a la neteja dels espais de treball compartits, i no es podrà iniciar la feina en el torn de tarda fins que això s’hagi dut a terme.
  • No es prestarà amb caràcter general servei d’atenció al públic o professionals, sense perjudici de la seva procedència quan s’hagi acordat prèviament la celebració d’actuacions en aquest horari.

Quan excepcionalment s’hagin de realitzar actuacions i aquestes requereixin la presència de personal d’un cos específic que no hagi sol·licitat voluntàriament el torn de tarda, hauran de ser ateses per personal d’altres òrgans del mateix cos que l’hagi sol·licitat.

  • L’assignació a aquest torn (també al de matí) serà compatible amb la sol·licitud i gaudi dels permisos per activitats formatives.