COVID-19. Aprovada la quarta pròrroga de l’estat d’alarma fins al 24 de maig

COVID-19. Aprovada la quarta pròrroga de l’estat d’alarma fins al 24 de maig

Al BOE del dia 9 de maig s’ha publicat la Resolució de 6 de maig de 2020, del Congrés dels Diputats, per la qual s’ordena la publicació de l’acord d’autorització de la pròrroga de l’estat d’alarma declarat pel Reial decret 463/2020, fins a les 00.00 hores del dia 24 de maig de 2020

L’informem que al BOE del dia 9 de maig s’ha publicat la Resolució de 6 de maig de 2020, del Congrés dels Diputats, per la qual s’ordena la publicació de l’acord d’autorització de la pròrroga de l’estat d’alarma declarat pel Reial decret 463/2020, fins a les 00.00 hores del dia 24 de maig de 2020.

Aquesta quarta pròrroga se sotmetrà a les mateixes condicions establertes en el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma, presentant les següents novetats:

1. Durant la seva vigència s’iniciarà un gradual aixecament de les mesures de contenció previstes en el pla per a la desescalada, i es podrà acordar pel Ministre de Sanitat, a proposta, en el seu cas, de les comunitats autònomes i de les ciutats de Ceuta i Melilla, i a la vista de l’evolució dels indicadors sanitaris, epidemiològics, socials, econòmics i de mobilitat, la progressió o regressió de les mesures aplicables en un determinat àmbit territorial.

En el marc d’aquestes decisions, les persones es podran desplaçar pel territori de la província, illa o unitat territorial de referència que es determini, tenint en compte que:

  • Els municipis que constitueixen enclavaments rebran el tractament propi de la província que els circumda, sense que sigui obstacle la seva pertinença a una comunitat autònoma diferent.
  • Els desplaçaments a una altra part del territori nacional poden, com fins a aquest moment, continuar estant justificats per motius sanitaris, laborals, professionals o empresarials, de retorn al lloc de residència familiar, assistència i cura de gent gran, dependents o persones amb discapacitat, causa de força major o situació de necessitat o qualsevol altra d’anàloga naturalesa (art. 7 RD 463/2020).
  • En qualsevol desplaçament s’hauran de respectar les instruccions dictades per les autoritats sanitàries.

I tot això tenint en compte que es contempla la possibilitat que en el procés de desescalada es pugui acordar pel Govern, conjuntament amb cada comunitat autònoma, la modificació, ampliació o restricció de les unitats d’actuació i les limitacions respecte a la llibertat de circulació de les persones, de les mesures de contenció i de les d’assegurament de béns, serveis, transports i proveïments, amb la finalitat d’adaptar-les millor a l’evolució de l’emergència sanitària en cada comunitat autònoma.

2. Es modifica el Reial decret 463/2020, s’afegeix un nou apartat 1bis a l’article 7 i una nova disposició addicional setena, per permetre durant aquest estat d’alarma el desenvolupament i realització de les actuacions necessàries per al desenvolupament d’eleccions autonòmiques.