Aprovades mesures urgents per a la recuperació de l’activitat judicial després del COVID-19

Aprovades mesures urgents per a la recuperació de l’activitat judicial després del COVID-19

Al BOE del 29 d’abril s’ha publicat el Reial decret llei 16/2020 de mesures processals i organitzatives per fer front a la COVID-19 en l’àmbit de l’Administració de Justícia, amb importants novetats, en l’àmbit laboral (en l’ordre jurisdiccional social, tindran caràcter urgent i preferent els procediments per a la impugnació individual, col·lectiva o d’ofici d’ERTO), concursal i societari (com l’ampliació de terminis per renegociar deutes, impuls a la venda d’unitats productives rendibles i alleujament a la càrrega dels jutjats mercantils) i processals (els terminis processals que haguessin quedat suspesos amb la declaració de l’estat d’alarma començaran el seu còmput des de zero, sense prendre en consideració, per tant, el termini que hagués transcorregut prèviament a la declaració de l’estat d’alarma), un nou procediment per a la resolució de qüestions relatives al dret de família derivades de la crisi sanitària i altres mesures de caràcter organitzatiu i tecnològic que garanteixin la distància de seguretat en vistes i audiències públiques, entre altres mesures.

L’informem per la seva importància davant les actuacions judicials que es puguin dur a terme, que al BOE del 29 d’abril s’ha publicat el Reial decret llei 16/2020, de 28 d’abril, de mesures processals i organitzatives per fer front a la COVID-19 en l’àmbit de l’Administració de Justícia, que va entrar en vigor el 30 d’abril de 2020.

La norma aborda:

  • Mesures organitzatives, processals i de seguretat laboral més urgents per a la gradual tornada a l’activitat dels jutjats i tribunals després del confinament, i té com a principal prioritat la salut de jutges, fiscals, lletrats de l’administració de justícia, advocats, procuradors i la resta de funcionaris i professionals que desenvolupen la seva labor en aquest àmbit.
  • També tracta de fer front al previsible increment d’assumptes en els òrgans judicials després de l’aturada productiva provocada per les mesures excepcionals de contenció de la pandèmia de la COVID-19.

Reprendre l’activitat ordinària dels jutjats

  • S’habilita excepcionalment de manera parcial el mes d’agost. El ple del Consell General de l’Advocacia va mostrar el seu rebuig per considerar ineficaç declarar hàbil en l’àmbit de l’Administració de Justícia el mes d’agost.
  • Per a 2020, es declaren urgents totes les actuacions processals i hàbils (s’exceptuen d’aquesta previsió els dissabtes, diumenges i festius, excepte per a aquelles actuacions judicials per a les quals aquests dies siguin ja hàbils conforme a les lleis processals) per a la seva realització els dies 11 a 31 del citat mes.

Regles generals per al còmput de terminis

  • Els termes i terminis previstos en les lleis processals que haguessin quedat suspesos per l’estat d’alarma, es tornaran a computar des del seu inici, i per tant el primer dia del còmput serà el següent hàbil a aquell en el qual deixi de tenir efecte la suspensió del procediment corresponent. Encara que els terminis processals han estat suspesos, els jutges i magistrats han estat dictant sentències i altres resolucions i s’ha continuat amb la seva notificació. En els primers dies en què es reprengui l’activitat judicial, es tem un notori increment en el nombre de recursos.
  • S’amplien els terminis per a la presentació de recursos contra sentències i altres resolucions que posen fi al procediment i siguin notificades durant la suspensió de terminis de l’estat d’alarma, així com les que siguin notificades dins dels 20 dies hàbils següents a l’aixecament dels terminis processals suspesos, i d’aquesta manera es permet que es puguin presentar de manera escalonada en un termini més prolongat de temps, i no concentrats en escassos dies després de l’aixecament. En concret, quedaran ampliats per un termini igual al previst per a l’anunci, preparació, formalització o interposició del recurs en la seva corresponent llei reguladora.

Procediment especial en Dret de Família

Es regula un nou procediment especial i sumari per a la resolució de qüestions relatives al dret de família directament derivades de la crisi sanitària, sobretot règim de custòdia i de visites de menors i alteracions en les situacions econòmiques de les persones obligades al pagament de pensions alimentàries. Per donar una resposta ràpida i eficaç a aquestes pretensions, es regula un procediment especial pensant en particular en l’interès superior dels menors afectats i contribuint a la seva millor protecció.

Durant la vigència de l’estat d’alarma i fins 3 mesos després de la seva finalització, aquests assumptes es decidiran a través del procediment especial i sumari regulat en el Reial decret llei 16/2020.

Mesures concursals i societàries

Les mesures en l’àmbit concursal i societari les podem resumir en les següents:

  • En primer lloc, mantenir la continuïtat econòmica de les empreses, professionals i autònoms que, amb anterioritat a l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, complien regularment les obligacions derivades d’un conveni, d’un acord extrajudicial de pagaments o d’un acord de refinançament homologat. Per a aquests deutors, s’ajorna el deure de sol·licitar l’obertura de la fase de liquidació quan, durant la vigència del conveni, el deutor conegui la impossibilitat de complir els pagaments compromesos i les obligacions contretes; així mateix, es facilita la modificació del conveni o de l’acord extrajudicial de pagaments o de l’acord de refinançament homologat. A més se’ls permet la presentació d’una nova sol·licitud sense necessitat que transcorri un any des de la presentació de l’anterior.

 

  • En segon lloc, per incentivar el finançament de les empreses es qualifiquen de crèdits contra la massa, els derivats de compromisos de finançament o de prestació de garanties a càrrec de tercers, incloses les persones especialment relacionades amb el concursat. També es qualifiquen d’ordinaris els crèdits de les persones especialment vinculades amb el deutor en els concursos que es poguessin declarar dins dels 2 anys següents a la declaració de l’estat d’alarma.

 

  • Finalment, per evitar el previsible augment de litigis sobre concursos de creditors en els jutjats, s’estableixen una sèrie de normes d’agilitació del procés concursal, com la confessió de la insolvència, la tramitació preferent de determinades actuacions tendents a la protecció dels drets dels treballadors, a mantenir la continuïtat de l’empresa i a conservar el valor de béns i drets, així com la simplificació de determinats actes i incidents (subhastes, impugnació d’inventari i llistes de creditors o aprovació de plans de liquidació).

 

  • També es permet enervar temporalment i excepcional l’aplicació de les normes generals sobre dissolució de societats de capital i sobre declaració de concurs, per permetre a les empreses guanyar temps per poder reestructurar el seu deute, aconseguir liquiditat i compensar pèrdues, sigui per la recuperació de la seva activitat ordinària o per l’accés al crèdit o a les ajudes públiques. Per a això, s’amplia la suspensió del deure de sol·licitar la declaració de concurs de creditors fins al 31 de desembre de 2020 i es preveu que a l’efecte de la causa legal de dissolució per pèrdues no es computi el resultat del present exercici. Fins a aquesta mateixa data, els jutges no admetran a tràmit les sol·licituds de concurs necessari presentades des de l’estat d’alarma.

Impugnació d’ERTO

Es tramitaran conforme a la modalitat processal de conflicte col·lectiu, les demandes presentades pels subjectes legitimats, quan versin sobre les suspensions i reduccions de jornada previstes en la normativa laboral dictada per pal·liar els efectes derivats de la COVID-19 i aquestes mesures afectin a més de 5 treballadors, i els subjectes legitimats per interposar aquesta demanda seran tant els representants dels treballadors com les comissions representatives triades conforme a la normativa laboral dictada per pal·liar els efectes derivats de la COVID-19 en relació amb els ERTO.

Tramitacions processals preferents

S’estableix la tramitació preferent de determinats procediments en els diferents ordres jurisdiccionals.

Durant el període que transcorri des de l’aixecament de la suspensió dels terminis processals fins al 31 de desembre de 2020, es tramitaran amb preferència els següents expedients i procediments:

  1. Els processos o expedients de jurisdicció voluntària en els quals s’adoptin les mesures sobre prestació d’aliments a fills.
  2. En l’ordre jurisdiccional civil, els processos derivats de la falta de reconeixement per l’entitat creditora de la moratòria legal en les hipoteques d’habitatge habitual i d’immobles afectes a l’activitat econòmica, els processos derivats de qualssevol reclamacions que poguessin plantejar els arrendataris per falta d’aplicació de la moratòria prevista legalment o de la pròrroga obligatòria del contracte, així com els procediments concursals de deutors que siguin persones naturals i que no tinguin la condició d’empresaris.
  3. En l’ordre jurisdiccional contenciós-administratiu, els recursos que s’interposin contra els actes i resolucions de les Administracions Públiques pels quals es denegui l’aplicació d’ajudes i mesures previstes legalment per pal·liar els efectes econòmics de la crisi sanitària produïda per la COVID-19.
  4. En l’ordre jurisdiccional social, els procediments amb caràcter preferent (a més d’aquells que ja tinguessin aquest caràcter abans de la declaració de l’estat d’alarma) seran els següents:
  5. Acomiadaments i extincions de contractes.
  6. Els derivats del procediment per declarar el deure i forma de recuperació de les hores de feina no prestades durant el permís retribuït previst en el Reial decret llei 10/2020, de 29 de març.
  7. Procediments per aplicació del Pla MECUIDA (art. 6 RDL 8/2020 i RDL 15/2020).
  8. Impugnacions individuals o col·lectives dels ERTO derivats de la COVID-19.
  9. Els que se substanciïn per fer efectiva la modalitat de feina a distància o l’adaptació a la jornada previstes en el Reial decret llei 15/2020, de 21 d’abril.

Els tres últims processos citats (ERTO, Pla MECUIDA i feina a distància i adaptació de jornada) tindran urgència i preferència sobre tots els altres processos en l’ordre social, excepte sobre aquells que tinguin per objecte la tutela dels drets fonamentals i llibertats públiques.

Mesures organitzatives i tecnològiques

El Reial decret llei 16/2020, també aborda mesures de caràcter organitzatiu i tecnològic que afecten a tots els ordres jurisdiccionals durant l’estat d’alarma i fins 3 mesos després de la seva finalització. Les mesures aprovades són les següents:

  • Vistes telemàtiques: es podran celebrar actes de judici, compareixences, declaracions i vistes i, en general, tots els actes processals, mitjançant presència telemàtica amb caràcter preferent i torns de matí o tarda per a tot el personal de l’Administració de Justícia. Respecte a la celebració d’actes processals de manera telemàtica, es realitzaran preferentment d’aquesta manera sempre que es tinguin els mitjans tècnics necessaris per a això. L’excepció es produeix en l’ordre jurisdiccional penal, en el qual serà necessària la presència física de l’acusat en els judicis per delicte greu. Així mateix, les deliberacions dels tribunals es desenvoluparan de manera telemàtica quan es compti amb els mitjans tècnics necessaris per a això.
  • Accés a les sales de vistes: amb la finalitat de garantir la protecció de la salut de les persones, l’òrgan judicial ordenarà, en atenció a les característiques de les sales de vistes, l’accés del públic a totes les actuacions orals.
  • Exploracions medicoforenses: es realitzaran amb la documentació mèdica existent a la disposició del forense, sempre que fos possible.
  • Dispensa de la utilització de togues en les audiències públiques.
  • Atenció al públic: l’atenció al públic en qualsevol seu judicial o de la fiscalia es realitzarà per via telefònica o a través del correu electrònic habilitat a aquest efecte. En els casos en els quals resulti imprescindible acudir a la seu judicial o de la fiscalia, serà necessari obtenir cita de prèvia, d’acord amb els protocols que estableixin les administracions competents, que hauran de preveure les particularitats de les compareixences davant els jutjats en funcions de guàrdia i els jutjats de violència sobre la dona.
  • Òrgans judicials associats a la COVID-19: el Ministeri de Justícia podrà transformar els òrgans judicials que estiguin pendents d’entrada en funcionament en el moment de l’entrada en vigor del present RDL en òrgans judicials que coneguin exclusivament de procediments associats a la COVID-19.
  • Permetre que els jutges d’adscripció territorial (jutges de carrera que actuen com a reforç o cobreixen vacants i absències en jutjats i tribunals) puguin ser assignats preferentment als assumptes derivats de la pandèmia.
  • Possibilitat de convertir òrgans judicials en tot o part en òrgans associats temporalment als assumptes derivats de la crisi de la COVID-19.
  • Realització de funcions atribuïdes a altres unitats per part dels lletrats de l’Administració de Justícia i altres funcionaris adscrits a unitats de suport.
  • Jornades de feina de matí i tarda per a tot el personal adscrit a l’Administració de Justícia (el que sembla indicar que hi haurà judicis en totes dues franges horàries).