COVID-19. Mesures per a la formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral

COVID-19. Mesures per a la formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral

Al BOE del 17-04-2020 s’ha publicat una Resolució del SEPE amb entrada en vigor el 18 d’abril, que estableix mesures per flexibilitzar les condicions en què s’ha d’executar temporalment la formació professional per a l’ocupació amb la intenció de facilitar a empreses i a persones ocupades i desocupades afrontar les noves situacions que es plantejaran en el futur, reforçant les seves capacitats mitjançant les iniciatives previstes en aquest àmbit.

Com ja l’hem informat, el Reial decret 463/2020 pel qual es declara l’estat d’alarma, incorpora determinades mesures de contenció en l’àmbit educatiu i de la formació, entre les quals es troba la suspensió de l’activitat educativa, inclosa l’activitat formativa presencial en l’àmbit de la formació professional per a l’ocupació, si bé es contempla que durant el període de suspensió es mantindran les activitats educatives a través de les modalitats a distància i en línia, sempre que sigui possible.

Aquestes mesures han tingut un enorme impacte en el sistema de formació professional per a l’ocupació que s’ha vist greument afectat, ja que l’estat d’alarma no permet, amb caràcter general, continuar l’execució de la formació presencial, tal com aquesta modalitat es trobava regulada en l’actualitat, la qual cosa afecta un important nombre d’accions formatives finançades amb càrrec a aquest sistema.

Doncs bé, s’ha aprovat una Resolució de 15 d’abril de 2020, del Servei Públic d’Ocupació Estatal amb entrada en vigor el 18 d’abril, que estableix mesures per flexibilitzar les condicions en què s’ha d’executar temporalment la formació professional per a l’ocupació amb la intenció, a més, de facilitar a empreses i a persones ocupades i desocupades afrontar les noves situacions que es plantejaran en el futur, reforçant les seves capacitats mitjançant les iniciatives previstes en aquest àmbit.

Aquestes mesures, donades les especials característiques que reuneixen les accions formatives que s’imparteixen en l’àmbit de la formació professional per a l’ocupació, necessiten que la seva vigència no se circumscrigui a l’àmbit temporal en què està en vigor l’estat d’alarma al nostre país, sinó que s’estengui durant tot el període d’execució de les activitats formatives afectades, perquè es puguin desenvolupar amb la necessària projecció i estabilitat que garanteixi la seva eficàcia.

PRINCIPALS NOVETATS

1. MESURES EN MATÈRIA DE FORMACIÓ PROFESSIONAL PER A L’OCUPACIÓ EN L’ÀMBIT LABORAL

Les mesures de caràcter general contingudes en el capítol primer, dirigides a pal·liar els efectes de l’impacte econòmic i social derivat de la COVID-19 i de l’estat d’alarma declarat per a la seva gestió en matèria de formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral, s’aplicaran a:

  • Les accions formatives programades per les empreses en 2020, amb càrrec al seu crèdit de formació.
  • Els programes d’oferta per a treballadors ocupats, ampliant el termini d’execució.
  • La iniciativa d’oferta per a treballadors desocupats.

S’hi podran a acollir les empreses beneficiàries del crèdit de formació, en la formació programada per les empreses, i les entitats beneficiàries de les subvencions, en l’oferta formativa per a treballadors ocupats, amb l’obligació de mantenir la plantilla mitjana dels últims 6 mesos anteriors a la declaració de l’estat d’alarma durant el període d’execució de les accions formatives sobre les quals s’hagin aplicat les mesures de canvi de modalitat formativa a teleformació o realització de la part de modalitat presencial mitjançant aula virtual.

Es considerarà com a període d’execució el transcorregut des del moment d’inici d’aplicació de les mesures fins que finalitzi l’última acció formativa a la qual s’apliquen. A aquest efecte, es computaran com a plantilla els treballadors que hagin estat afectats per expedients temporals de regulació d’ocupació (ERTO).

No es considerarà incomplerta l’obligació de manteniment de l’ocupació quan el contracte de treball s’extingeixi per acomiadament disciplinari procedent, dimissió, jubilació o incapacitat permanent total, absoluta o gran invalidesa del treballador, i en el cas de contractes temporals, inclosos els formatius, quan el contracte s’extingeixi per expiració del temps convingut o la realització de l’obra o servei que constitueix el seu objecte, i en el cas concret dels fixos discontinus quan finalitzi o s’interrompi el període estacional d’activitat.

Les mesures adoptades són les següents:

  • Per a la formació en modalitat presencial que s’hagi vist afectada per l’estat d’alarma s’estableix que es podrà impartir mitjançant aula virtual, i es considera amb caràcter general com a presencial. Es considera «aula virtual» l’entorn d’aprenentatge on el tutor-formador i l’alumne interactuen, de manera concurrent i en temps real, a través d’un sistema de comunicació telemàtic de caràcter síncron que permeti dur a terme un procés d’intercanvi de coneixements a fi de possibilitar un aprenentatge de les persones que participen en l’aula. Per a això:
    • Haurà d’existir connectivitat sincronitzada entre els formadors i els alumnes, així com bidireccionalitat en les comunicacions.
    • Haurà de comptar amb un registre de connexions generat per l’aplicació de l’aula virtual en què s’identifiqui, per a cada acció formativa desenvolupada a través d’aquest mitjà, les persones participants en l’aula, així com les seves dates i temps de connexió, i comptar amb un mecanisme que possibiliti la connexió durant el temps de celebració de l’aula per part dels òrgans de control, a l’efecte de les actuacions de seguiment i control. Quan no sigui possible, la participació es podrà constatar mitjançant declaració responsable del participant.
  • Per a les accions suspeses, una vegada finalitzat l’estat d’alarma, es disposarà de 2 mesos per comunicar les noves dates, calendari i horari d’impartició.
  • Es podrà canviar a la modalitat de teleformació, les accions no iniciades en la modalitat presencial o mixta pendents d’execució a l’entrada en vigor d’aquesta Resolució (18 d’abril), i es mantindrà el cost del mòdul de la modalitat inicial.
  • Per als certificats de professionalitat, es permetrà el canvi de modalitat d’impartició de presencial a teleformació quan afecti mòduls formatius complets i l’entitat beneficiària estigui acreditada en el corresponent registre per impartir el mateix certificat  en  la  modalitat de teleformació. També es  podrà  realitzar  o continuar la impartició en la modalitat de teleformació de les accions formatives vinculades a certificats de professionalitat, excepte les tutories presencials i les proves finals d’avaluació de cada mòdul formatiu, que s’hauran de realitzar de manera presencial amb posterioritat a la finalització de l’estat d’alarma i dins del termini d’execució del programa o acció formativa.
  • La impartició mitjançant aula virtual no serà aplicable a aquells continguts presencials del certificat de professionalitat que requereixin la utilització d’espais, instal·lacions i/o equipaments per a l’adquisició de destreses pràctiques. Aquests continguts s’hauran d’impartir amb posterioritat a la finalització de l’estat d’alarma, dins del termini d’execució del programa o acció formativa.
  • El cost del mòdul aplicable a una acció formativa en modalitat presencial que es passi a impartir mitjançant «aula virtual», es mantindrà per al nombre total d’hores d’aquesta acció.

En el cas d’accions formatives que s’imparteixin en la modalitat de teleformació, no es consideraran finançables les despeses de transport, manutenció i allotjament dels participants i formadors.

La imputació de costos laborals, lloguers, d’espais i equipaments, instal·lacions i qualsevol altre que sigui ineludible per a les entitats de formació i les empreses durant el període de suspensió, que estiguin acreditats, podran ser justificables, sense que suposi un increment de la subvenció concedida, quan es tracti de formació finançada mitjançant subvencions, ni del cost màxim bonificable, quan es tracti de formació finançada mitjançant bonificacions per les empreses.

  • Totes les comunicacions amb el SEPE i FUNDAE es faran electrònicament.
  • Es permetrà l’ús de mitjans electrònics per garantir l’assistència de les persones participants en les accions formatives sempre que quedi degudament constatada la seva identitat.
  • En la formació presencial es permet la signatura electrònica digitalitzada, així com l’ús de mitjans electrònics per garantir l’assistència dels participants sempre que quedi degudament constatada la identitat de les persones signants i reuneixi els requisits de seguretat jurídica.
  • Es realitzaran actuacions de seguiment i control per verificar que s’apliquen correctament aquestes mesures.

2. MESURES REFERIDES A LA FORMACIÓ PROGRAMADA PER LES EMPRESES

El capítol segon, relatiu a la formació programada per les empreses, amplia tant el tipus d’entitats que poden impartir aquest tipus de formació com els seus destinataris, adoptant també mesures dirigides a flexibilitzar l’execució d’aquesta formació i a reduir els terminis en les comunicacions d’inici.

  • També podran actuar com a entitats de formació:
    • Centres integrats públics de formació professional.
    • Centres de Referència Nacional.
    • Centres públics del Sistema Nacional d’Ocupació.
    • Centres públics de formació d’adults.
    • Universitats públiques i privades.
    • Cambres de Comerç.
  • Les empreses podran organitzar la formació i impartir accions formatives a treballadors d’altres empreses.
  • Podran rebre formació els treballadors els contractes de les quals s’hagin suspès per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO).
  • Les comunicacions d’inici de la formació i la informació relativa a cada acció formativa i grup formatiu, es podrà realitzar fins dos dies abans de la data de començament de cada grup.
  • La cancel·lació o la modificació de les dades d’una acció o grup formatiu que suposi un canvi d’horari, data d’execució, o de localitat haurà de ser comunicada, en tot cas, amb un dia d’antelació al de la data prevista per al seu començament.
  • La falta de comunicació en els terminis mencionats implicarà que el corresponent grup de formació es consideri «no realitzat» a efectes d’aplicar la bonificació en les cotitzacions socials, tret que es degui a causes imprevisibles, degudament justificades i comunicades en el moment en què es produeixin.

3. MESURES EN L’ÀMBIT DE L’OFERTA FORMATIVA PER A TREBALLADORS OCUPATS

El capítol tercer conté mesures que possibiliten (1) l’increment del percentatge de participació d’aturats en els programes de formació, (2) que els col·lectius més afectats per aquesta situació participin en qualsevol programa de formació, i (3) flexibilitzar-ne l’execució.

  • S’incrementa el percentatge de persones desocupades, fins a un màxim del 40% de participants en cada programa.
  • Podran participar els següents col·lectius:
    • Treballadors que la seva relació laboral s’hagi extingit per un expedient de regulació d’ocupació (ERO)
    • Treballadors que la seva relació laboral s’hagi suspès per un ERTO.
    • Treballadors autònoms.
    • Treballadors de l’economia social.
  • A l’efecte de finançament dels programes formatius, si es produeixen abandons, una vegada impartida almenys el 25% de la durada de les accions, s’admetran desviacions de fins a un 20% del nombre de participacions que les haguessin iniciat.

4. SUSPENSIÓ DELS PERMISOS INDIVIDUALS DE FORMACIÓ

La disposició addicional primera estableix que:

  • L’activitat formativa associada als permisos individuals de formació que s’hagués suspès per la declaració de l’estat d’alarma podrà reprendre’s una vegada cessada la seva vigència.
  • Es podran admetre canvis en aquests permisos en el cas que les entitats que imparteixin les accions formatives hagin establert mesures per continuar amb l’activitat.
  • L’assistència es podrà justificar per mitjà de certificats o controls que emeti el centre formatiu o pels mitjans telemàtics de l’empresa o certificat del responsable de l’empresa constatant-la.

5. AMPLIACIÓ DEL TERMINI D’EXECUCIÓ DE PROGRAMES I PLANS FORMATIUS

En la disposició addicional segona:

  • S’amplia el termini d’execució de tots els programes i plans formatius finançats a l’empara de les convocatòries (Resolucions del Servei Públic d’Ocupació Estatal de l’11 de maig de 2018 i de 18 de gener de 2019), per un temps equivalent al del període de vigència de l’estat d’alarma, al qual s’afegirà un període addicional de 6 mesos.

Aquesta ampliació tindrà en compte, en cada cas, que el còmput del termini d’execució s’inicia des de la data de notificació als beneficiaris de la resolució de concessió de la subvenció.

  • Les entitats beneficiàries que estiguin duent a terme plans o programes de formació com a conseqüència de l’execució de resolucions judicials o administratives diferents de les incloses en el punt anterior, podran ampliar el període d’execució de la formació per un nombre de dies igual als vigents de l’estat d’alarma.

CONVOCATÒRIA DE PLANS DE FORMACIÓ D’ÀMBIT ESTATAL DIRIGITS A LA CAPACITACIÓ PER AL DESENVOLUPAMENT DE LES FUNCIONS RELACIONADES AMB LA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA I EL DIÀLEG SOCIAL

Finalment, s’estableix que en la convocatòria aprovada per Resolució de 10 de maig de 2019, del Servei Públic d’Ocupació Estatal:

  • Les organitzacions beneficiàries podran adequar la metodologia d’impartició, inclosa la utilització d’aules virtuals com a formació presencial i el canvi a modalitat de teleformació. Aquestes adequacions no suposaran la modificació de les subvencions concedides, i es mantindrà el cost del mòdul aplicable a les activitats formatives.
  • S’amplia el termini d’execució per un temps equivalent al del període de vigència de l’estat d’alarma, al qual s’afegirà un període addicional de sis mesos.