COVID-19. Noves modificacions en matèria de Seguretat Social sobre la percepció de la prestació extraordinària i moratòries de les quotes per a empreses i autònoms (RDL 13/2020)

COVID-19. Noves modificacions en matèria de Seguretat Social sobre la percepció de la prestació extraordinària i moratòries de les quotes per a empreses i autònoms (RDL 13/2020)

S’ha aprovat el Reial decret llei 13/2020, de 7 d’abril, pel qual s’adopten determinades mesures urgents en matèria d’ocupació agrària, que incorporen també determinades modificacions puntuals en matèria de Seguretat Social destinades a aclarir la redacció i desenvolupar aspectes concrets de gestió de les prestacions i de flexibilització de tràmits. Entre altres modificacions, es puntualitza l’abast de la protecció i l’acreditació dels requisits necessaris per a la percepció de la prestació extraordinària per a autònoms (ingressos inferiors al 75%) per a determinades activitats, i algunes qüestions sobre moratòria de les quotes per a empreses i autònoms.

L’informem que al BOE del dia 8 d’abril s’ha publicat el Reial decret llei 13/2020, de 7 d’abril, pel qual s’adopten determinades mesures urgents en matèria d’ocupació agrària, que incorporen també determinades modificacions puntuals en matèria de Seguretat Social destinades a aclarir la redacció i desenvolupar aspectes concrets de gestió de les prestacions establertes en el Reial decret llei 6/2020, Reial decret llei 8/2020, i del Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s’adopten mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic per fer front a la COVID-19, destinades a aclarir la redacció i desenvolupar aspectes concrets de gestió de les prestacions que s’hi estableixen i de flexibilització de tràmits, d’acord amb la situació d’excepcionalitat.

La norma va entrar en vigor, amb caràcter general, el dia 9 d’abril i estarà vigent fins al 30 de juny de 2020. No obstant això:

  • Les mesures de simplificació per a la tramitació dels procediments de les entitats gestores de la Seguretat Social com a conseqüència de la declaració de l’estat d’alarma, mantindran la seva eficàcia fins que, després de la finalització de la vigència de l’estat d’alarma, es normalitzi el funcionament de les oficines d’atenció i informació al ciutadà de les diferents entitats gestores de la Seguretat Social, la qual cosa es determinarà mitjançant una resolució de la Secretaria d’Estat de Seguretat Social i Pensions, que es publicarà al BOE:
  • Les mesures de simplificació per a la tramitació dels procediments del Servei Públic d’Ocupació Estatal i l’Institut Social de la Marina com a conseqüència de la declaració de l’estat d’alarma, mantindran la seva eficàcia fins que, després de la finalització de la vigència de l’estat d’alarma, es normalitzi el funcionament de les oficines d’atenció i informació al ciutadà de les oficines de prestacions del Servei Públic d’Ocupació Estatal, mitjançant una resolució de la persona titular de la Direcció General d’aquest organisme, que es publicarà al BOE.

1. Simplificació per a la tramitació dels procediments de les entitats gestores de la Seguretat Social com a conseqüència de la declaració de l’estat d’alarma

  1. En el cas que la persona interessada no tingués certificat electrònic o clau permanent, el canal de comunicació a través del qual podrà exercir els seus drets, presentar documents o realitzar qualssevol tràmits o sol·licitar serveis, el trobem a la Seu electrònica de la Seguretat Social sede.seg-social.gob.es mitjançant el «accés directe a tràmits sense certificat» accessible des de la web de la Seguretat Social seg-social.es; i en funció de l’entitat gestora competent per gestionar les prestacions, a través dels enllaços establerts a aquest efecte.

La informació es mantindrà permanentment actualitzada a través de la web de la Seguretat Social www.seg-social.es.

Per a l’INSS: http://run.gob.es/cqsjmb

Per a l’ISM: http://run.gob.es/lpifqh

  1. En el cas que la persona interessada no tingui certificat electrònic o clau permanent, provisionalment s’admetrà la identitat declarada per l’interessat, sense perjudici de les comprovacions que pugui fer l’entitat gestora, a través dels mitjans ja establerts per verificar la identitat mitjançant l’accés al Sistema SVDIR, que implementa la Verificació i la Consulta de les Dades d’Identitat, regulat en el Reial decret 522/2006, de 28 d’abril, i la Verificació de Dades de Residència, regulat en el Reial decret 523/2006, de 28 d’abril; així com la Consulta de Dades Padronals (SECOPA) utilitzant el marc Pros@ de les aplicacions corporatives de la Seguretat Social i altres mitjans similars.

Les entitats gestores podran consultar o recaptar la informació i els documents que ja es trobin en poder de les administracions públiques, tret que l’interessat s’oposés a això, en els termes i amb les excepcions establertes en l’article 28 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

  1. En el cas que l’interessat no tingui signatura electrònica, haurà de deixar constància expressa de la seva voluntat o consentiment a la tramitació del seu expedient.
  1. En aquells supòsits en els quals, a causa del tancament d’oficines públiques, l’interessat no pugui presentar el document preceptiu o observar el procediment habitual establert a aquest efecte, haurà d’aportar documents o proves alternatius que, en el seu cas, obrin en el seu poder, de la concurrència dels requisits o condicions exigits en el procediment per al reconeixement o revisió del dret, sense perjudici de l’obligació de presentar els documents preceptius una vegada que deixi d’estar vigent l’estat d’alarma.
  1. Si l’interessat no tingués o no pogués obtenir documents alternatius que acreditin el seu dret, es podrà admetre una declaració responsable, segons el que es preveu en l’article 69 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, sobre les dades o documents que pretengui fer valer, sense perjudici de l’obligació de presentar amb posterioritat els documents acreditatius dels fets o dades al·legades i la revisió de les prestacions reconegudes amb caràcter provisional.
  1. D’acord amb la sol·licitud presentada i els documents en el seu cas aportats, l’entitat gestora efectuarà les comprovacions corresponents, i dictarà la resolució provisional que sigui procedent, estimant o desestimant el dret.

Atenció. Les entitats gestores de la Seguretat Social revisaran totes les resolucions provisionals de reconeixement o revisió de prestacions adoptades sota aquest règim transitori. En el seu cas, s’efectuarà l’abonament d’aquelles quantitats que resultin procedents després de l’oportuna revisió. En el cas que després d’aquestes actuacions es desprengui que l’interessat no té dret a la prestació, s’iniciaran les actuacions necessàries amb vista a reclamar les quantitats indegudament percebudes.

2. Mesures de simplificació per a la tramitació dels procediments del Servei Públic d’Ocupació Estatal i l’Institut Social de la Marina com a conseqüència de la declaració de l’estat d’alarma

1. S’adopten les següents mesures extraordinàries de simplificació per a la tramitació dels procediments que permetin al Servei Públic d’Ocupació Estatal i a l’Institut Social de la Marina resoldre de manera provisional les sol·licituds de prestacions per desocupació presentades pels ciutadans:

a) En el cas que la persona interessada no tingués certificat electrònic o clau permanent, podrà formalitzar la seva sol·licitud provisional d’accés a la protecció per desocupació a través del «Formulari de presol·licitud individual de prestacions per desocupació», disponible en la pàgina web del Servei Públic d’Ocupació Estatal i en la seva seu electrònica, o en la seu electrònica de la Seguretat Social per al supòsit de treballadors inclosos en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors de la Mar.

b) Quan es formalitzi la sol·licitud provisional per aquesta via, s’admetrà la identitat declarada per l’interessat, sense perjudici de les comprovacions que pugui fer l’entitat gestora, a través dels mitjans ja establerts per verificar la identitat mitjançant l’accés al Sistema SVDIR, que posa en pràctica la Verificació i la Consulta de les Dades d’Identitat, regulat en el Reial decret 522/2006, de 28 d’abril, i la Verificació de Dades de Residència, regulat en el Reial decret 523/2006, de 28 d’abril; així com la Consulta de Dades Padronals (SECOPA) utilitzant el marc SILCOIWEB de les aplicacions corporatives del Servei Públic d’Ocupació Estatal i altres mitjans similars.

c) L’entitat gestora podrà consultar o recaptar la informació i els documents necessaris per al reconeixement de les prestacions que ja es trobin en poder de les administracions públiques.

d) En el cas que l’interessat no tingui signatura electrònica, haurà de deixar constància expressa de la seva voluntat o consentiment a la tramitació del seu expedient.

e) En aquells supòsits en els quals, a causa del tancament d’oficines públiques, l’interessat no pugui presentar la documentació exigida o observar el procediment habitual establert a aquest efecte, haurà d’aportar documents o proves alternatius que, si escau, obrin en el seu poder, que acreditin la concurrència dels requisits o condicions exigits en el procediment per al reconeixement o la revisió del dret a les prestacions per desocupació, sense perjudici de l’obligació de presentar els documents preceptius una vegada que desapareguin les restriccions provocades per l’estat d’alarma.

f) Quan l’interessat no disposés dels documents alternatius que acreditin el seu dret a la prestació, ni pogués obtenir-los, podrà presentar una declaració responsable, segons el que es preveu en l’article 69 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, sobre les dades o documents que pretengui fer valer, sense perjudici de l’obligació de presentar amb posterioritat els documents acreditatius dels fets o dades al·legades.

g) D’acord amb la sol·licitud presentada i els documents en el seu cas aportats, l’entitat gestora efectuarà les comprovacions corresponents, i dictarà la resolució provisional que sigui procedent, estimant o desestimant el dret.

2. El Servei Públic d’Ocupació Estatal i l’Institut Social de la Marina, respectivament, revisaran les resolucions provisionals de reconeixement o de revisió de prestacions adoptades sota aquest règim transitori.

Si, com a resultat de la revisió efectuada, es comprova que la prestació no ha estat reconeguda en els termes establerts en la llei, s’iniciarà el procediment de reclamació de les quantitats indegudament percebudes o, si escau, es procedirà a l’abonament de la prestació que correspongui.

3. Concessió de llicències i abonament de retribucions als mutualistes de MUFACE i MUGEJU en situació d’incapacitat temporal durant la vigència de l’estat d’alarma

Els mutualistes de baixa per incapacitat temporal cobraran les seves retribucions durant l’estat d’alarma com a norma temporal d’actuació per garantir a tots els mutualistes, tant de la Mutualitat General de Funcionaris Civils de l’Estat (MUFACE) com de la Mutualitat General Judicial (MUGEJU), que comencin o continuïn una situació d’incapacitat temporal, la percepció de les seves retribucions durant la vigència de l’estat d’alarma.

Aquesta mesura es realitzarà mitjançant un règim de concessió de llicències i abonament de retribucions als mutualistes de MUGEJU i MUFACE en situació d’incapacitat temporal que estarà vigent durant el temps de l’estat d’alarma.

S’habilita la possibilitat d’emetre llicències per incapacitat temporal sense disposar de comunicat mèdic de baixa, tant per a aquells processos iniciats sota l’estat alarma com per a aquells iniciats amb anterioritat però que no arribin als 91 dies de durada.

Aquells que es trobin en situació d’IT amb anterioritat a l’estat d’alarma i comencin el quart mes de baixa, continuaran cobrant el subsidi de l’òrgan de personal corresponent, MUFACE i MUGEJU compensaran les quantitats equivalents al subsidi d’incapacitat temporal a l’entitat que hagi continuat abonant aquestes retribucions amb posterioritat i prèvia acreditació del compliment dels requisits. Aquesta es realitzarà mitjançant l’ingrés d’aquestes quantitats en el Tresor o en la caixa de l’entitat pagadora.

Si la situació d’incapacitat temporal s’iniciés durant l’estat d’alarma, els òrgans de personal:

a) Podran emetre la llicència inicial i, en el seu cas, les seves pròrrogues encara que no disposin del comunicat de baixa acreditatiu del procés patològic i l’assistència sanitària.

b) Recaptaran posteriorment el comunicat de baixa quan pugui ser expedit pel facultatiu de l’entitat o servei públic de salut.

c) Comunicaran la situació d’incapacitat temporal a MUFACE i MUGEJU mitjançant l’aplicació informàtica habitual en el cas de MUFACE i el procediment utilitzat de manera habitual amb MUGEJU.

4. Incapacitat temporal en situació excepcional de confinament total

Queda derogada la disposició addicional vint-i-unena del Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s’adopten mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic per fer front a la COVID-19: Incapacitat temporal en situació excepcional de confinament total.

Amb caràcter excepcional, i amb efectes des de l’inici de la situació de confinament, i mitjançant el corresponent comunicat de baixa, s’estendrà aquesta protecció a aquells treballadors obligats a desplaçar-se de localitat i que tinguin l’obligació de prestar els serveis essencials als quals es refereix el Reial decret llei 10/2020, sempre que s’hagi acordat el confinament de la població on tingui el seu domicili i li hagi estat denegada de manera expressa la possibilitat de desplaçar-se per l’autoritat competent, no pugui fer el seu treball de manera telemàtica per causes no imputables a l’empresa per a la qual prestés els seus serveis o al treballador i no tingui dret a percebre cap altra prestació pública.

Concretament, s’amplien les situacions protegides fins al moment com a situació assimilada a accident de treball. D’aquesta forma tindran aquesta consideració, amb caràcter excepcional, els períodes d’aïllament, contagi o restricció en les sortides del municipi (confinament) on tinguin el domicili els treballadors com a conseqüència del virus COVID-19.

L’acreditació de l’acord de confinament de la població on té el domicili i la denegació de la possibilitat de desplaçament es realitzarà mitjançant la certificació expedida per l’ajuntament del domicili davant el corresponent òrgan del servei públic de salut. Igualment, la impossibilitat de realització del treball de manera telemàtica s’acreditarà mitjançant una certificació de l’empresa o una declaració responsable en el cas dels treballadors per compte propi davant el mateix òrgan del servei públic de salut.

5. Prestació extraordinària per cessament d’activitat

Es procedeix a donar una nova redacció a l’article 17 de Reial decret llei 8/2020 puntualitzant l’abast de la protecció i l’acreditació dels requisits necessaris per a la percepció de la prestació extraordinària per a autònoms (ingressos inferiors al 75%) per a determinades activitats que perceben els seus ingressos de manera desigual al llarg campanyes o períodes temporals superiors al semestral, que és el paràmetre temporal de comparació que constitueix la regla general.

Així, s’estén la flexibilització aprovada la setmana passada per a les activitats agrícoles i les culturals o d’espectacles públics a les incloses en el règim especial de la mar. Totes elles es regiran per altres períodes de càlcul.

Tal com recull la modificació de la norma, aquesta prestació extraordinària per cessament d’activitat tindrà durada d’un mes, i s’ampliarà, si escau, fins a l’últim dia en què finalitzi l’estat d’alarma.

6. Moratòria de les quotes per a empreses i autònoms

També es modifica el Reial decret llei 11/2020, de 31 de març referent a la moratòria de les quotes per a empreses i autònoms, pel qual s’adopten mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic per fer front a la COVID-19 per incloure algunes puntualitzacions.

S’aclareix que la moratòria, en els casos que sigui concedida, únicament afectarà les aportacions empresarials en la cotització a la Seguretat Social i per conceptes de recaptació conjunta, així com a les quotes dels treballadors per compte propi o autònoms.

7. Exempció de taxes amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

Davant la situació d’emergència de salut pública provocada per la COVID-19, i la necessitat d’estimular la fabricació de productes sanitaris, així com la recerca clínica tant en relació amb medicaments com amb productes sanitaris, s’estableix l’exempció del pagament de taxes en els procediments d’autorització d’assajos clínics per a la recerca de medicaments relacionats amb la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, en els procediments de llicència prèvia de funcionament, en relació amb llicències excepcionals per a la fabricació dels productes sanitaris necessaris, així com en els procediments d’autorització de recerques clíniques amb productes sanitaris, relacionades amb la COVID-19.