COVID-19. Aprovades mesures urgents per afavorir la contractació temporal de treballadors en el sector agrari

COVID-19. Aprovades mesures urgents per afavorir la contractació temporal de treballadors en el sector agrari

S’ha aprovat el Reial decret llei 13/2020, de 7 d’abril, pel qual s’adopten determinades mesures urgents en matèria d’ocupació agrària, que permetran garantir la disponibilitat de mà d’obra per fer front a les necessitats d’agricultors. Podran ser beneficiàries les persones que a 9 d’abril es trobin en situació de desocupació o cessament d’activitat, i aquells treballadors els contractes dels quals s’hagin vist temporalment suspesos, com a conseqüència del tancament temporal de l’activitat, excepte els treballadors afectats pels ERTO amb causa de la COVID-19. Així mateix s’hi podran acollir els joves nacionals de tercers països, que es trobin en situació regular d’entre els 18 i els 21 anys.

L’informem que al BOE del dia 8 d’abril s’ha publicat el Reial decret llei 13/2020, de 7 d’abril, pel qual s’adopten determinades mesures urgents en matèria d’ocupació agrària, que permetran garantir la disponibilitat de mà d’obra per fer front a les necessitats d’agricultors.

La norma va entrar en vigor, amb caràcter general, el dia 9 d’abril i estarà vigent fins al 30 de juny de 2020.

La norma té per objecte afavorir la contractació temporal de treballadors en el sector agrari mitjançant l’establiment de mesures extraordinàries de flexibilització de l’ocupació, de caràcter social i laboral, necessàries per assegurar el manteniment de l’activitat agrària, durant la vigència de l’estat d’alarma i serà d’aplicació temporal fins al 30 de juny de 2020.

Atenció. Els contractes laborals afectats per aquesta mesura seran tots aquells de caràcter temporal per desenvolupar activitats en règim d’alienitat i dependència en explotacions agràries compreses en qualsevol dels codis de CNAE propis de l’activitat agrària, amb independència de la categoria professional o l’ocupació concreta de l’empleat, que la seva signatura i finalització estiguin compreses en el període indicat en el paràgraf anterior.

Qui en són els beneficiaris?

Podran ser beneficiaris de les mesures de flexibilització de caràcter temporal les persones que a data de 9 d’abril de 2020 es trobin en qualsevol de les següents situacions:

a) Persones en situació de desocupació o cessament d’activitat.

b) Treballadors els contractes dels quals s’hagin vist temporalment suspesos com a conseqüència del tancament temporal de l’activitat conforme a l’assenyalat en l’article 47 de l’Estatut dels Treballadors (ET), aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre, en els termes assenyalats en l’article 3.1.b) d’aquest RDL 13/2020.

c) Treballadors migrants que el seu permís de treball conclogui en el període comprès entre el 14 de març i el 30 de juny de 2020, la pròrroga del qual es determinarà a través d’instruccions de la Secretaria d’Estat de Migracions.

d) Així mateix s’hi podran acollir els joves nacionals d’entre 18 i 21 anys de tercers països, que es trobin en situació regular.

Atenció. S’hi podran beneficiar les persones els domicilis de les quals es trobin pròxims als llocs en què s’hagi de realitzar la tasca. S’entendrà que existeix en tot cas proximitat quan el domicili del treballador o el lloc en què pernocti temporalment mentre es desenvolupa la campanya estigui en el mateix terme municipal o en termes municipals limítrofs del centre de treball. Les comunitats autònomes podran ajustar aquest criteri en funció de l’estructura territorial tenint en compte el despoblament o la dispersió de municipis.

Compatibilitat de prestacions laborals

Les retribucions percebudes per l’activitat laboral seran compatibles:

a) Amb el subsidi per desocupació regulat en el Reial decret 5/1997, de 10 de gener, pel qual es regula el subsidi per desocupació en favor dels treballadors eventuals inclosos en el règim especial agrari de la Seguretat Social, o amb la renda agrària regulada en el Reial decret 426/2003, d’11 d’abril, pel qual es regula la renda agrària per als treballadors eventuals inclosos en el règim especial agrari de la Seguretat Social residents en les comunitats autònomes d’Andalusia i Extremadura.

b) Amb les prestacions per desocupació derivades de la suspensió per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, conformement al que es preveu en l’article 47 de l’ET exclosos aquells que tinguin el seu origen en les mesures previstes en els articles 22, 23 i 25 el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social de la COVID-19.

c) Amb qualssevol altres prestacions per desocupació regulades en el títol III del text refós de la Llei General de la Seguretat Social.

d) Amb les prestacions per cessament d’activitat motivades per les causes previstes en l’article 331 del text refós de la Llei General de la Seguretat Social, excloses aquelles que tinguin el seu origen en la mesura prevista en l’article 17 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social de la COVID-19.

e) Amb qualsevol altra prestació de caràcter econòmic o qualsevol altre benefici o ajuda social, atorgada per qualsevol Administració que sigui incompatible amb el treball, o que, sense ser-ho, com a conseqüència de la percepció d’ingressos per l’activitat laboral s’excedirien els límits de renda assenyalats en la normativa corresponent a la mena de prestació.

Sense perjudici de l’anterior, seran incompatibles amb les prestacions econòmiques de Seguretat Social per incapacitat temporal, risc durant l’embaràs i risc durant la lactància natural.

Així mateix, serà incompatible amb les pensions d’incapacitat permanent contributiva, excepte els supòsits de compatibilitat previstos en el text refós de la Llei General de la Seguretat Social.

Serà incompatible amb la prestació per naixement i cura de menor de la Seguretat Social, si bé, excepte pel que respecta al període obligatori de la mare biològica a continuació del part el període obligatori, o la part que en restés, es podrà gaudir des de l’endemà de la finalització de les prestacions previstes en aquest RDL 13/2020.

Atenció. Els ingressos obtinguts per aquesta activitat laboral no es tindran en compte a l’efecte dels límits de rendes establerts per a les prestacions contributives o no contributives de la Seguretat Social, inclosos els complements per mínims de les pensions contributives.

Obligacions de l’empresari

L’empresari haurà d’assegurar en tot moment la disponibilitat de mitjans de prevenció apropiats enfront de la COVID-19.

Tramitació

  • Les Administracions competents i els agents socials promouran la contractació de les persones que es trobin en les circumstàncies descrites, especialment quant a la proximitat.
  • Les ofertes d’ocupació que sigui necessari cobrir en cada localitat seran comunicades per les empreses i ocupadors als serveis públics d’ocupació autonòmics competents, que les gestionaran per donar-los cobertura de manera urgent amb les persones beneficiàries.
  • Els serveis públics d’ocupació autonòmics, en aquelles localitats o municipis en què el nombre de demandants d’ocupació superi l’oferta disponible de treballadors establiran els col·lectius prioritaris per cobrir-la. Com a criteris prioritaris per gestionar aquestes ofertes d’ocupació es tindran en compte els següents:

a) Persones en situació de desocupació o cessament d’activitat que no percebin cap mena de subsidi o prestació.

b) Persones en situació de desocupació o cessament d’activitat que percebin únicament subsidis o prestacions de caràcter no contributiu.

c) Persones en situació de desocupació o cessament d’activitat perceptors de subsidis per desocupació o prestacions de caràcter social o laboral.

d) Migrants els permisos de treball i residència dels quals hagin expirat durant el període comprès entre la declaració d’estat d’alarma i el 30 de juny de 2020.

e) Joves nacionals de tercers països, que es trobin en situació regular, entre els 18 i els 21 anys.

  • Les empreses i ocupadors comunicaran als serveis públics d’ocupació autonòmics competents les contractacions acollides al present RDL 13/2020 en la forma habitual, emplenant l’identificador específic de l’oferta que li hagin assignat. El Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) identificarà aquests contractes i remetrà la informació a les autoritats corresponents, a les Administracions públiques competents, i en tot cas a l’autoritat laboral, a la Inspecció de Treball i Seguretat Social i a la Secretaria d’Estat de Migracions.
  • El SEPE reprendrà d’ofici les prestacions per desocupació que s’haguessin vist suspeses pels processos automàtics d’intercanvi d’informació previstos amb les bases de dades d’afiliació de la Tresoreria General de la Seguretat Social i amb la base de dades de contractes del Sistema Nacional d’Ocupació, quan es tracti de contractes subscrits d’acord amb el que es preveu en aquest RDL 13/2020.
  • En el cas de perceptors de prestacions per desocupació de treballadors agraris als quals sigui aplicable el sistema unificat de pagament, no es tindran en compte les jornades reals treballades en aquestes contractacions, a l’efecte de determinar la quantia i els dies de dret consumits.
  • El salari s’abonarà per transferència bancària en el compte indicat pel treballador en el contracte subscrit amb l’ocupador. En tot cas, la remuneració mínima que s’ha d’aplicar, amb independència del sector d’on procedeixi el treballador, ha de ser la que correspongui segons conveni col·lectiu vigent que resulti d’aplicació i en tot cas, l’SMI recollit en el Reial decret 231/2020, de 4 de febrer, pel qual es fixa el salari mínim interprofessional per a 2020.