COVID-19. El Ministeri de Transports autoritza la presència de dues persones en vehicles de transport de mercaderies i permet l’obertura de tallers de reparació i manteniment de vehicles

COVID-19. El Ministeri de Transports autoritza la presència de dues persones en vehicles de transport de mercaderies i permet l’obertura de tallers de reparació i manteniment de vehicles

Al BOE del dia 20 de març, s’ha aprovat una Ordre del Ministeri de Transports que autoritza al fet que en les cabines dels vehicles de transport de mercaderies puguin anar dues persones a bord seguint les mesures de protecció sanitàries indicades pel Ministeri de Sanitat per evitar el contagi del COVID-19.

Al BOE del dia 20 de març, s’ha aprovat l’Ordre TMA/259/2020, de 19 de març, en la qual el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, autoritza al fet que en les cabines dels vehicles de transport de mercaderies puguin anar dues persones a bord seguint les mesures de protecció sanitàries indicades pel Ministeri de Sanitat per evitar el contagi del COVID-19.

El Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, incloïa mesures molt restrictives a la mobilitat de les persones, entre elles, la prohibició de viatjar a bord dels vehicles més d’una persona, excepte en tres casos ben delimitats, entre els quals no es feia esment exprés a la conducció en equip en transport de mercaderies per carretera, una modalitat molt utilitzada tant en transport internacional com en repartiment urbà de mercaderies, on no és estrany que viatgin tant un conductor com un mosso  per a ajudar en la labor de descàrrega.

Aquesta “omissió”  ha provocat durant aquests dies  certa  confusió en el sector del transport de mercaderies per carretera, la qual cosa ha portat a les associacions professionals a sol·licitar que el Ministeri de Transports autoritzés la presència en cabina de dues persones.

Per cobrir aquest buit, el Ministeri de Transports ha publicat aquesta Ordre TMA/259/2020 en la qual s’estableix:

1. En els transports públics de mercaderies per carretera estarà permès que vagin dues persones en la cabina del vehicle, quan sigui necessari per raó del tipus de transport a realitzar.

2. En tot cas, s’hauran de seguir les mesures i instruccions de protecció indicades pel Ministeri de Sanitat per evitar el contagi del COVID-19.

Obertura de tallers de reparació i manteniment de vehicles

Així mateix, en aquesta mateixa ordre ministerial es dicta una instrucció sobre un altre punt que havia creat certa confusió, com és l’obertura de tallers de reparació i manteniment de vehicles.

En aquest cas, en la norma s’aclareix el següent:

1. Amb la finalitat de garantir l’adequat funcionament de les operacions de transport de mercaderies i assegurar el necessari proveïment de productes a la població, així com dels transports permesos en el Reial decret 463/2020, de 14 de març, es permet l’obertura de tallers de reparació i manteniment de vehicles de motor, així com els establiments d’activitats connexes de venda de peces i accessoris amb venda directa als tallers de reparació, però sense obertura al públic general.

2. En tot cas, s’hauran de seguir les mesures i instruccions de protecció indicades pel Ministeri de Sanitat per evitar el contagi del COVID-19.

Atenció. Aquesta ordre serà aplicable des de la seva publicació en el «Boletín Oficial del Estado» fins a la finalització de la declaració del període de l’estat d’alarma o pròrrogues d’aquest.