COVID-19. El Ministeri de Transports aclareix la situació en relació a la caducitat de les targetes de qualificació del conductor acreditatives del CAP i permet l’obertura d’oficines d’arrendament de vehicles sense conductor per fer devolucions

COVID-19. El Ministeri de Transports aclareix la situació en relació a la caducitat de les targetes de qualificació del conductor acreditatives del CAP i permet l’obertura d’oficines d’arrendament de vehicles sense conductor per fer devolucions

Al BOE del dia 19 de març, s’ha aprovat una Ordre pel Ministeri de Transports que valida el CAP per als professionals que no puguin renovar-lo, a partir de l’1 de març, per causa de la suspensió de cursos i exàmens durant tres mesos, després que finalitzi la declaració de l’estat d’alarma

Al BOE del dia 19 de març, s’ha aprovat l’Ordre TMA/254/2020, de 18 de març, per la qual es dicten instruccions en matèria de transport per carretera i aeri, que pel que respecta al transport per carretera, declara la validesa de les targetes de qualificació del conductor acreditatives del CAP, amb la data d’expiració a partir del dia 1 de març, fins al cap de 120 dies de la finalització de la declaració de l’estat d’alarma o de les seves pròrrogues.

Aquest termini de 120 dies podrà ser ampliat mitjançant resolució de Direcció General de Transport Terrestre, si les circumstàncies ho fessin necessari, per un màxim de 30 dies addicionals.

Aquesta previsió tindrà efectes en tot el territori nacional, sense perjudici de la seva comunicació a la Comissió Europea.

No queda clar, no obstant això, si aquesta previsió tindrà efectes en altres països del nostre entorn, ja que el text només al·ludeix a “tindrà efectes en tot el territori nacional,” sense perjudici de la seva comunicació a la Comissió Europea. Caldrà esperar als aclariments del Ministeri, ja que no queda clar si la mera comunicació a la que es refereix, significa que també tindrà validesa l’extensió en altres països o no.

Obertura d’oficines d’arrendament de vehicles sense conductor

D’altra banda, aquesta mateixa ordre permet l’obertura d’establiments dedicats a l’arrendament de vehicles sense conductor destinats a un ús professional dels transportistes de mercaderies i en els supòsits d’arrendament de vehicles per a ús particular.

La norma serà aplicable des de la seva publicació en el «Boletín Oficial del Estado» fins a la finalització de la declaració del període de l’estat d’alarma o de les seves pròrrogues.

En concret s’estableix que:

  • Amb la finalitat de garantir el funcionament de les operacions de transport de mercaderies i assegurar el necessari proveïment de productes a la població, estarà permesa l’obertura d’establiments dedicats a l’arrendament de vehicles sense conductor destinats a un ús professional dels transportistes de mercaderies.
  • L’obertura d’establiments d’arrendament de vehicles sense conductor en els supòsits d’arrendament de vehicles per a ús particular, únicament estarà permesa amb la finalitat de fer possible la devolució per l’arrendatari dels vehicles arrendats en el marc d’un contracte subscrit amb anterioritat a l’entrada en vigor d’aquesta ordre.

En tots els supòsits s’hauran de seguir les mesures i instruccions de protecció indicades pel Ministeri de Sanitat per evitar el contagi del COVID-19.