Qui ha de pagar les despeses de constitució de la hipoteca?

Qui ha de pagar les despeses de constitució de la hipoteca?

Amb l’aprovació de la Llei 5/2019 reguladora dels contractes de crèdit immobiliari (coneguda com la nova “Llei hipotecària”), que entrarà en vigor el pròxim 16 de juny de 2019, s’aclareix definitivament qui ha de pagar les despeses de constitució d’una hipoteca, el banc o el client.

Com ja l’hem anat informant, s’ha publicat al BOE de 16 de març de  2019 la Llei 5/2019, de 15 de març, reguladora dels contractes de crèdit immobiliari (coneguda com la nova “Llei hipotecària”) que entre altres mesures, aclareix definitivament qui ha de pagar les despeses de constitució d’una hipoteca, si el banc o el client.

Aquesta llei entrarà en vigor el pròxim 16 de juny de 2019. No obstant això, si pròximament ha de signar una hipoteca, pot utilitzar aquests canvis que introdueix la norma com a argument per a negociar que el banc assumeixi ja aquestes despeses.

A qui correspon les despeses del préstec a partir del 16 de juny de 2019?

La llei estableix les despeses que corresponen al banc i les que corresponen al client, que es comprovaran pel notari que autoritzi l’escriptura.

En concret, les despeses es distribuiran de la següent manera:

  • Notari. El banc haurà de pagar l’aranzel notarial de l’escriptura de préstec hipotecari (les còpies, qui les sol·liciti).
  • Registre i gestoria. El banc també assumirà les despeses d’inscripció de la hipoteca en el registre, així com els de gestoria.
  • Impost. Respecte a l’impost sobre actes jurídics documentats (AJD), aquesta llei es remet a la normativa fiscal, que en l’actualitat estableix que l’ha de pagar el banc.
  • Taxació. L’únic cost que anirà a càrrec del client és la despesa de taxació de l’immoble. Així mateix, es permet que el banc cobri una comissió d’obertura, però ha d’englobar totes les despeses d’estudi, tramitació o concessió del préstec.

Respecte a les hipoteques anteriors, el Tribunal Suprem va dictaminar (sentència de 23-01-2019) que, en relació amb les despeses de notari, el cost de la matriu de l’escriptura s’havia de pagar per meitats (les còpies, qui les sol·licités), que el banc havia de pagar les despeses d’inscripció en el registre, i que les despeses de gestoria es repartien al 50%. Per tant:

  • Si en el passat va signar una hipoteca i va assumir la totalitat d’aquestes despeses, reclami extrajudicialment la devolució seguint els criteris exposats.
  • Després de la sentència esmentada, és possible que els bancs acceptin aquesta devolució.