Com actuar en pagaments i cobraments amb persones/entitats domiciliades a l’estranger

Com actuar en pagaments i cobraments amb persones/entitats domiciliades a l’estranger

Els pagaments realitzats fora del territori espanyol per una persona física o jurídica amb domicili fiscal a Espanya a una altra amb domicili a l’estranger, es troben sotmesos a les limitacions als pagaments en efectiu?

L’àmbit espacial d’aplicació de la prohibició de pagaments en efectiu per sobre de 2.500 euros es limita al territori espanyol (art. 8.1 Codi Civil). Per això, les operacions realitzades i pagades fora del territori espanyol no es troben afectades per aquesta limitació.

Però, a l’efecte de prova, no és suficient la mera al·legació per part de la persona o entitat amb domicili fiscal en territori espanyol que el pagament s’he efectuat a l’estranger. L’AEAT podrà exigir que es justifiqui que els pagaments superiors a 2.500 euros s’han satisfet efectivament a l’estranger.

En concret, pot exigir que el pagador amb domicili fiscal en territori espanyol justifiqui que disposava d’efectiu suficient a l’estranger per a efectuar aquest pagament o que, si escau, s’ha presentat la declaració prèvia sobre moviments de mitjans de pagament per entrades o sortides en territori nacional d’efectiu a què es refereix l’art. 2.3 del Reial decret 925/1995, de 9 juny.

A l’efecte del límit de 15.000 euros per a la limitació als pagaments en efectiu per un pagador persona física que no actuï en qualitat d’empresari o professional, qui i com justifica que el pagador no té domicili fiscal a Espanya?

Perquè un pagament per quantia entre 15.000 i 2.500 euros es pugui realitzar en efectiu, el pagador ha de justificar que és una persona física que no té domicili fiscal a Espanya i, de les característiques de l’operació, s’ha de desprendre que no actua en qualitat d’empresari o professional. Si el pagador no justifica el seu domicili a l’estranger, el cobrador haurà d’exigir-li que el pagament s’efectuï per un mitjà diferent a l’efectiu. L’AEAT podrà exigir al cobrador que acrediti que es van complir els requisits perquè aquest pagament superior a 2.500 euros es realitzés en efectiu, per la qual cosa haurà de conservar-ne la justificació.

La justificació del domicili fiscal del pagador es podrà efectuar per qualsevol mitjà de prova admissible en dret. Per exemple, amb el passaport o qualsevol altra prova documental suficient que li sigui facilitada o exhibida pel no resident i de la qual en quedi constància.

Quin límit de pagaments en efectiu correspon a les operacions efectuades en territori espanyol per una persona que justifiqui no tenir domicili fiscal a Espanya?

L’import pel qual no es pot pagar en efectiu és de 15.000 euros o el seu contra valor en moneda estrangera quan el pagador és una persona física que justifiqui que no té el seu domicili fiscal a Espanya i no actuï en qualitat d’empresari o professional.

Per tant:

  • Si cap de les parts que intervenen en l’operació han actuat en qualitat d’empresari o professional, l’operació no es troba sotmesa a la limitació.
  • Si el pagador és una persona jurídica o té domicili fiscal en territori espanyol o actua en qualitat d’empresari o professional, el límit serà de 2.500 euros.
  • Si el pagador és persona física i no té domicili fiscal en territori espanyol i no actua en qualitat d’empresari o professional, el límit serà de 15.000 euros.