Encara que la seva empresa estigui registrada a l’estranger, Hisenda podria veure-la com “establerta” a Espanya si té una filial que opera sota les seves ordres. I això canvia molt les regles del joc de l’IVA. No n’hi ha prou que la seva entitat estigui fora d’Espanya: si una societat vinculada actua com la seva ombra aquí, l’Agència Tributària el tractarà com si operés des de territori nacional.
En el complex ecosistema fiscal europeu, hi ha vegades que una paraula -com a “establiment”- pot convertir-se en un parany. Això és perquè, quan es tracta de recuperar l’IVA suportat a Espanya per entitats estrangeres, no n’hi ha prou amb no tenir oficina física aquí. A ulls de l’Agència Tributària, el que importa és com s’actua. I, sobretot, si es fa des d’aquí.
La resolució del TEAC de 25 d’abril de 2025 (RG 4903/2024) ho deixa cristal·lí: si s’opera a Espanya a través d’una entitat vinculada que no té marge real de maniobra, se’l pot considerar establert i, per tant, fora del règim especial de devolució de l’IVA per a no establerts (art. 119 bis Llei de l’IVA).
Què ha passat?
Una societat estrangera, TW RH, va sol·licitar la devolució de més de 7,8 milions d’euros d’IVA per serveis de màrqueting i distribució contractats a Espanya. Ho va fer sota el règim previst per a empresaris no establerts. Però Hisenda va negar la devolució al·legant que TW RH té a Espanya un establiment permanent encarnat en la seva filial TW SL, des de la qual ven medicaments.
I aquí comença l’interessant.
Per què Hisenda va considerar que TW RH estava “establerta”?
El TEAC sosté la visió de l’Administració després d’examinar amb lupa el contracte entre TW RH i TW SL. Aquestes són les claus:
- TW SL no assumeix riscos reals: ven productes només quan ja han estat demanats, pot retornar els defectuosos o caducats, i a penes té inventari en propietat.
- TW RH dirigeix l’estratègia comercial, fixa preus, gestiona la marca i decideix quan llançar o retirar productes.
- Els serveis logístics els contracta TW SL, però estan controlats directament per TW RH, que fins i tot signa els contractes amb els operadors logístics.
- TW RH forma el personal, subministra el material promocional i respon davant tercers per l’activitat de TW SL.
És a dir, encara que sobre el paper TW SL era una distribuïdora “independent”, en la pràctica actuava com un apèndix de la seva matriu. No tenia autonomia operativa. I, per tant, els seus mitjans eren utilitzats per la matriu com si fossin propis.
Què diu el TEAC?
Que en aquests casos, i seguint la doctrina del TJUE (Berlin Chemie, Cabot Plastics, Titanium…), no importa si els mitjans tècnics i humans són d’una altra empresa, sinó si es disposa d’ells com si fossin propis. I això es va demostrar amb els contractes, l’operativa real i la dependència funcional entre totes dues entitats.
Per tant, TW RH no podia acollir-se al règim de devolució per a no establerts, perquè sí que tenia un “establiment permanent” a Espanya, amb activitat econòmica real.
A tenir en compte:
- Si té una filial a Espanya i creu que actua amb independència, revisi-ho. El que importa és la realitat, no sols el contracte.
- El control operatiu, l’assumpció de riscos i la dependència funcional són indicadors clau per a determinar si existeix establiment permanent.
- Una planificació fiscal deficient pot portar-lo a perdre el dret a recuperar l’IVA suportat.
- No tenir mitjans propis no el salva: si els utilitza com a seus, encara que siguin d’un altre, es pot considerar establert.
Un exemple pràctic
Imagini que gestiona una companyia belga, PharmaBelgium SA, que ven productes sanitaris a Espanya. Formalment no té seu aquí, però:
- Has signat un contracte amb la teva filial espanyola, PharmaES SL, que s’encarrega de rebre les comandes, enviar els productes (des d’un magatzem que controla vostè) i gestionar l’atenció al client.
- Vostè decideix preus, promocions, formació de l’equip, campanyes de màrqueting.
- PharmaES SL només paga quan cobra, i vostè assumeix els productes retornats, defectuosos o caducats.
Sol·licita a l’AEAT la devolució de l’IVA suportat en factures de proveïdors espanyols. Li responen amb una denegació, adduint que actua a Espanya mitjançant establiment permanent.
La seva defensa: “Però si jo no tinc seu aquí!”
La resposta d’Hisenda: “Vostè té una estructura operativa completa a Espanya a través de la seva filial, que executa les seves directrius, amb mitjans que vostè controla. Opera aquí com si tingués seu.”
I perd el dret a recuperar l’IVA. I tot per no haver ajustat adequadament el model de distribució.