El Ministeri de Treball ha activat una eina gratuïta que obliga els ocupadors domèstics a fer una avaluació de riscos laborals. El procés és obligatori i s’ha de fer en els pròxims sis mesos. Els qui no la completin podrien ser sancionats.
Des del passat 14 de maig de 2025, qualsevol persona que tingui contractada una treballadora de la llar haurà de complir, per primera vegada en el nostre ordenament, amb una avaluació formal dels riscos laborals del domicili en el qual presta servei. No es tracta d’una opció, ni d’un consell tècnic: és una obligació legal recollida en el Reial decret 893/2024, i que ara s’activa amb la publicació de l’eina digital de l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball (INSST), disponible en el portal Prevencion10.es.
El termini per a complir aquesta obligació és de sis mesos, la qual cosa situa el 14 de novembre de 2025 com a data límit per a fer l’avaluació, generar el document i aplicar les mesures preventives que procedeixin. L’omissió d’aquest deure pot derivar en sancions, la quantia de les quals encara no ha estat concretada, però la seva existència ja està contemplada en el marc normatiu.
Què ha canviat?
Fins ara, la Llei 31/1995 de prevenció de riscos laborals havia exclòs de manera tàcita el servei domèstic de la seva aplicació pràctica, malgrat reconèixer drets teòrics. Aquesta situació va canviar amb la disposició addicional 18a de la Llei i, sobretot, amb el Reial decret 893/2024, que estableix que els ocupadors han de garantir condicions segures per als qui treballen a la seva llar, especialment quant a la protecció contra la violència i els riscos físics derivats de l’activitat.
Però aquesta norma no era directament exigible fins que es desenvolupés una eina gratuïta que facilités el seu compliment. Aquesta condició s’ha complert el 14 de maig amb el llançament oficial de l'”Eina de Prevenció per a l’Ocupació en la Llar“, dissenyada per l’INSST.
En què consisteix l’eina?
No és una simple enquesta, ni un formulari decoratiu. L’eina genera un document formal d’avaluació de riscos, adaptat a cada domicili i tipus de tasques: neteja, cuina, jardineria, cura de persones, maneig de productes químics, conducció, etc. El sistema permet:
- Identificar fonts de risc concretes (contacte amb productes, riscos elèctrics, esforços físics, eines punxants, jornades prolongades, etc.).
- Valorar la gravetat del risc (alt, mitjà o baix).
- Assignar responsables, terminis de correcció i costos estimats.
- Registrar la implantació de mesures i dates de compliment.
- Generar un informe final, que s’ha de guardar al domicili per si el requereix la inspecció.
El document és dinàmic. És a dir, si les condicions de l’ocupació canvien (noves tasques, materials, horaris, o fins i tot el lloc), s’ha d’actualitzar.
Què passa si no es fa?
Encara que de moment no s’ha publicat un quadre de sancions específiques, la falta d’avaluació o la seva falta d’actualització pot comportar infraccions administratives. A més, en cas d’accident o conflicte, l’ocupador es podria veure desprotegit enfront de reclamacions si no pot acreditar que va complir els seus deures en matèria de prevenció.
Altres punts en l’horitzó
El Reial decret preveu també altres eines i protocols pendents:
- Un protocol d’actuació enfront d’assetjament i violència en l’àmbit del treball domèstic (abans d’octubre de 2025).
- Un desenvolupament normatiu addicional per a regular reconeixements mèdics en aquest àmbit.
- A més, el TJUE (C-531/23) ha dictat que també en el treball domèstic s’ha de registrar la jornada laboral. El marge d’informalitat tradicional en aquest sector va desapareixent.