Si vius amb un ascendent en línia recta, és a dir, pare, avi o besavi (i més llunyà també, encara que és molt poc freqüent), és possible que puguis beneficiar-te d’alguns avantatges en la declaració de la renda, que poden suposar estalvis de diversos centenars o fins i tot milers d’euros en impostos. No donen dret a aplicar el mínim les persones unides al contribuent per parentiu en línia col·lateral (oncles, o besoncles) o els units per afinitat (sogres). Li expliquem aquests avantatges fiscals per tenir un major a càrrec teu.
Si té a càrrec seu a un ascendent en línia recta, com els seus pares o avis, es podria beneficiar d’importants avantatges fiscals en l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). Aquestes ajudes estan dissenyades per a alleujar la càrrega econòmica dels qui assumeixen la cura dels seus familiars. En aquest article, explorarem com aplicar aquestes deduccions i reduccions, els requisits necessaris i les quantitats que podries deduir.
El mínim personal i familiar en l’IRPF
El sistema fiscal espanyol contempla un “mínim personal i familiar”, que constitueix una part dels ingressos exempta de tributació. Aquest mínim augmenta quan existeixen circumstàncies familiars que incrementen les necessitats econòmiques, com tenir un ascendent a càrrec.
Tenen aquesta consideració de “descendents” a l’efecte de l’aplicació d’aquest mínim, els fills, nets, besnets, etc., que descendeixen del contribuent i que estan units a aquest per vincle de parentiu en línia recta per consanguinitat o per adopció, sense que s’entenguin incloses les persones unides al contribuent per vincle de parentiu en línia col·lateral (nebots) o per afinitat (fillastres).
S’assimilen als descendents, a aquest efecte, les persones vinculades al contribuent per raó de tutela o acolliment, en els termes previstos en la legislació civil aplicable o, fora dels casos anteriors, als qui tinguin atribuïda per resolució judicial la seva guarda i custòdia.
Tutela. Tingui’s en compte que, a partir del 3 de setembre de 2021, data d’entrada en vigor de la Llei 8/2021, de 2 de juny, que reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica, la tutela queda reduïda als menors d’edat no sotmesos a pàtria potestat o no emancipats en situació de desemparament, suprimint-se per a majors d’edat, per als quals s’estableix la curatela i altres mesures de suport a la seva capacitat jurídica.
D’acord amb l’anterior les referències contingudes en la Llei de l’IRPF a la tutela, per al cas de les persones majors d’edat amb discapacitat, s’entenen referides en l’actualitat tant als tutors designats per resolucions judicials anteriors a la Llei 8/2021 (mentre no s’hagués dictat una nova resolució judicial que les substituís per noves mesures adaptades a la Llei 8/2021), com als curadors amb funcions representatives designats amb posterioritat a l’entrada en vigor de la Llei 8/2021 (tant en resolucions judicials relatives a casos de noves situacions de discapacitat, com en resolucions judicials dictades en substitució d’altres resolucions anteriors a aquesta Llei 8/2021).
Requisits clau per a aplicar el mínim per ascendents
- Edat o discapacitat: l’ascendent ha de tenir més de seixanta-cinc anys o una discapacitat reconeguda del 33% o superior.
- Ingressos límit: no pot haver percebut rendes anuals superiors a 8.000 euros (excloent les rendes exemptes de l’IRPF).
- Convivència: heu d’haver conviscut amb almenys sis mesos durant l’any fiscal, excepte si està internat en un centre especialitzat a causa de la seva discapacitat.
- Declaració pròpia: si l’ascendent presenta declaració d’IRPF, els seus ingressos no han de superar els 1.800 euros.
En relació amb aquest requisit s’han d’efectuar les següents precisions:
- Tributació individual del descendent. Si el descendent presenta declaració individual de l’IRPF, tant si consisteix en una autoliquidació com en l’esborrany de declaració degudament subscrit o confirmat, amb rendes iguals o inferiors a 1.800 euros, els contribuents amb dret poden aplicar el mínim per descendents, sempre que es compleixin els restants requisits exigits. Si les rendes són superiors a 1.800 euros, cap d’ells pot aplicar el mínim per descendents.
- Tributació conjunta del descendent amb tots dos pares. Si el descendent menor d’edat presenta declaració conjunta amb els seus pares, aquests poden aplicar en aquesta declaració el mínim per descendents que correspongui, sempre que es compleixin la resta de requisits exigits.
- Tributació conjunta del descendent amb un dels pares en els casos de separació legal o quan no existeixi vincle matrimonial. En aquests casos, el pare o la mare que tributa conjuntament amb els descendents que formen part de la unitat familiar, aplicarà íntegrament el mínim per descendents corresponent a aquests, i l’altre progenitor no tindrà dret al mínim en presentar declaració els fills, sempre que aquests últims tinguin rendes superiors a 1.800 euros.
- En cas de no complir-se el supòsit de tenir rendes superiors a 1.800 euros, el mínim per descendents es distribuirà entre els pares amb el qual convisqui el descendent per parts iguals, encara que un d’ells tributi conjuntament amb els fills. En aquest últim supòsit, si un dels progenitors no aplica el mínim per descendents que li correspon (50%), l’altre progenitor no té dret a l’aplicació íntegrament de l’assenyalat mínim per descendents.
- Aquesta mateixa regla resulta aplicable en els casos en què els fills sotmesos a guàrdia i custòdia compartida tributen conjuntament amb un dels seus progenitors.
- No obstant això, si mor un dels progenitors al llarg del període impositiu, i les rendes del descendent són superiors a 1.800 euros, el mínim es prorratejarà al 50% entre els dos progenitors, sempre que el progenitor mort a la data de la seva defunció tingués dret al mínim per descendents, sent irrellevant que el progenitor supervivent tributi conjuntament amb el descendent.
Supòsit especial: defunció d’un dels pares. En els supòsits en què un dels pares mori durant l’any, hi hagi o no matrimoni entre ells, i els fills menors d’edat o majors d’edat incapacitats judicialment i sotmesos a pàtria potestat prorrogada o rehabilitada, hagin conviscut amb tots dos progenitors fins a la data de defunció, el mínim per descendents es prorratejarà en tot cas entre els pares, encara que l’altre progenitor supervivent tributi conjuntament amb els fills menors d’edat i aquests tinguin rendes superiors a 1.800 euros, perquè es considera que a la data de meritació de l’impost els dos progenitors tenen dret a la seva aplicació.
Quanties aplicables
La quantia del mínim personal per ascendent depèn de diversos factors, incloent-hi la seva edat i si té una discapacitat reconeguda:
- Ascendent més gran de 65 anys: 1.150 euros anuals.
- Ascendent més gran de 75 anys: increment addicional de 1.400 euros.
- Discapacitat de l’ascendent:
- Discapacitat entre el 33% i el 65%: 3.000 euros addicionals.
- Discapacitat igual o superior al 65%: 9.000 euros addicionals.
- Assistència per discapacitat: si necessita ajuda de terceres persones o té mobilitat reduïda, se suma un increment de 3.000 euros.
Exemple pràctic: si viu amb la seva mare, que té setanta-nou anys i una discapacitat del 81%, podria aplicar un mínim de 14.550 euros (1.150 + 1.400 + 9.000 + 3.000).
Vegeu també Imports del mínim personal, familiar i per discapacitat aprovades per les comunitats autònomes
Deduccions addicionals
A més del mínim personal i familiar, també podria accedir a deduccions estatals i autonòmiques, depenent de la seva situació i lloc de residència.
1. Deducció estatal per ascendent amb discapacitat
Si l’ascendent té una discapacitat reconeguda del 33% o superior, pot deduir fins a 1.200 euros anuals. Aquesta deducció es pot percebre anticipadament en pagaments de 100 euros mensuals, sempre que es compleixi almenys un d’aquests requisits:
- Ser treballador per compte d’altri o pròpia.
- Rebre prestacions per desocupació.
- Cobrar una pensió de la Seguretat Social o de classes passives.
En cas que diversos familiars compleixin els requisits, la deducció es pot dividir o cedir a un d’ells.
2. Deduccions autonòmiques
Algunes comunitats autònomes ofereixen deduccions addicionals en la quota autonòmica de l’IRPF per tenir ascendents a càrrec. Vegeu-les aquí.
Particularitats en casos de parentesc col·lateral
Si cuida un familiar en línia col·lateral, com un germà o un oncle, els avantatges fiscals són limitats. No obstant això, existeixen algunes opcions:
- Pensió d’aliments: si una resolució judicial estableix una pensió d’aliments, es pot deduir en l’IRPF.
- Mínim per descendents: en casos excepcionals, com a curateles legals o acolliment formal, podria aplicar-se el mínim familiar.
- Deduccions autonòmiques: algunes comunitats contemplen deduccions específiques per l’acolliment de més grans de seixanta-cinc anys.
Documentació i acreditacions
Per a accedir a aquests avantatges fiscals, és essencial comptar amb la documentació adequada:
- Certificat d’empadronament: acredita la convivència de l’ascendent amb el contribuent.
- Certificat de discapacitat: emès per l’IMSERSO o l’autoritat competent de la comunitat autònoma.
- Resolució judicial: en casos de curatela representativa o incapacitat reconeguda abans de 2021.
A més, si l’ascendent va morir durant l’exercici, caldrà demostrar que va complir amb els requisits exigits durant el període de convivència.
- Atenció. Les normatives poden variar segons la comunitat autònoma i l’any fiscal. Mantingui’s informat sobre els canvis legislatius que puguin afectar la seva situació.
Quadre resum del mínim personal, per descendents, per ascendents i per discapacitat
Mínim del contribuent |
|
Discapacitat del contribuent:
+ 3.000 euros anuals, si necessita ajuda de terceres persones o mobilitat reduïda o té un grau de discapacitat igual o superior al 65% |
|
Mínim per descendents |
+ 2.800 euros anuals, per descendent menor de tres anys (*) En cas de mort del descendent 2.400 euros |
Discapacitat del descendent:
+ 3.000 euros anuals, si necessita ajuda de terceres persones o mobilitat reduïda o té un grau de discapacitat igual o superior al 65% |
|
Mínim per ascendents |
(*) En caso de mort de l’ascendent 1.150 euros. |
Discapacitat de l’ascendent:
+ 3.000 euros anuals, si necessita ajuda de terceres persones o mobilitat reduïda o té un grau de discapacitat igual o superior al 65% |
Quadre comparatiu dels imports dels mínims personals i familiars, estatal i autonòmics
Imports del mínim personal i familiar | Mínim per contribuent | Mínim per descendents | Mínim per ascendents | Mínim per discapacitat del contribuent, descendents i ascendents |
Estatal | 5.550 euros anuals, en general
+ 1.150 euros anuals, més grans de 65 anys + 1.400 euros anuals addicionals, més grans de 75 anys |
+ 2.800 euros anuals, per descendent menor de tres anys (*) En cas de mort del descendent 2.400 euros |
1.150 euros anuals por cada ascendent de més de 65 anys o amb discapacitat
+ 1.400 euros anuals, si té més de 75 anys (*) En cas de mort de l’ascendent 1.150 euros |
+ 3.000 euros anuals, si necessita ajuda de terceres persones o mobilitat reduïda o un grau de discapacitat = o > al 65%. |
Andalusia | 5.790 euros anuals, en general.
+ 1.200 euros anuals, més grans de 65 anys + 1.460 euros anuals addicionals, més grans de 75 anys |
+ 2.920 euros anuals, per descendent menor de tres anys |
1.200 euros anuals per cada ascendent més gran de 65 anys o amb discapacitat
+ 1.460 euros anuals, més gran de 75 anys |
+ 3.130 euros anuals, si necessita ajuda de terceres persones o mobilitat reduïda o un grau de discapacitat = o > al 65%. |
Illes Balears | 5.550 euros anuals, en general.
6.105 euros anuals si té més de 65 anys + 1.265 euros anuals, més gran de 65 anys + 1.540 euros anuals addicionals, més gran de 75 anys |
+ 2.800 euros anuals, per descendent menor de tres anys |
1.265 euros anuals per cada ascendent de més de 65 anys o amb discapacitat
+ 1.540 euros anuals, si té més de 75 anys |
+ 3.300 euros anuals, si necessita ajuda de terceres persones o mobilitat reduïda o un grau de discapacitat = o > al 65%. |
Castella i Lleó | igual que els mínims estatals | igual que els mínims estatals | igual que els mínims estatals | igual que els mínims estatals |
Galícia | 5.789 euros anuals, en general
+ 1.199 euros anuals, si és més gran de 65 anys + 1.460 euros anuals addicionals, si és més gran de 75 anys |
+ 2.920 euros anuals, por descendent menor de tres anys |
1.199 euros anuals per cada ascendent més gran de 65 anys o amb discapacitat
+ 1.460 euros anuals, si té més de 75 anys |
+ 3.129 euros anuals, si necessita ajuda de terceres persones o mobilitat reduïda o un grau de discapacitat = o > al 65%. |
Comunitat de Madrid | 5.956,65 euros anuals, en general.
+ 1.234,26 euros anuals, més gran de 65 anys. + 1.502,58 euros anuals addicionals, més gran de 75 anys |
+ 3.005,16 euros anuals, per descendent menor de tres anys |
1.234,26 euros anuals per cada ascendent de més de 65 anys o con discapacitat.
+ 1.502,58 euros anuals, més gran de 75 anys |
+ 3.219,81 euros anuals, si necessita ajuda de terceres persones o mobilitat reduïda o un grau de discapacitat = o > al 65% |
La Rioja | igual que els mínims estatals | igual que els mínims estatals | igual que els mínims estatals | Només per al cas del mínim per descendents:
No obstant això, per al mínim per contribuents, per descendents i ascendents quan necessitin ajuda de terceres persones o tinguin mobilitat reduïda o un grau de discapacitat = o > al 65%: + 3.000 euros anuals. |
Comunitat Valenciana | 6.105 euros anuals, en general
+ 1.265 euros anuals, més gran de 65 anys + 1.540 euros anuals addicionals, més gran de 75 anys |
+ 3.080 euros anuals, per descendent menor de tres anys |
1.265 euros anuals por cada ascendent de més de 65 anys o amb discapacitat
+ 1.540 euros anuals, més gran de 75 anys |
+ 3.300 euros anuals, si necessita ajuda de terceres persones o mobilitat reduïda o un grau de discapacitat = o > al 65% |
Principals novetats per a 2024:
- ILLES BALEARS
S’introdueix una nova deducció del 40%, amb un límit de 3.600 €, de l’import satisfet per les despeses derivades de la prestació de determinats serveis a ascendents més grans de 65 anys.
- REGIÓ DE MÚRCIA
S’incorpora un nou apartat en la deducció per a contribuents amb discapacitat, en el qual s’estableix l’aplicació d’aquesta deducció en aquells contribuents que tinguin contractada una persona per a atendre o cuidar a persones més grans de 65 anys que estiguin a la seva cura i pels quals s’apliqui el mínim per ascendent, sempre que es compleixin uns certs requisits.
- NAVARRA
S’augmenten les deduccions per mínims personals i familiars en un 3%
- PAÍS BASC
S’augmenten els imports de les deduccions familiars i personals