COVID-19. Fronteres: modificació de criteris per a l’aplicació de restriccions de viatges no imprescindibles des de tercers països

COVID-19. Fronteres: modificació de criteris per a l’aplicació de restriccions de viatges no imprescindibles des de tercers països

Finalitzada, a les 24.00 hores del 30 de juny, la pròrroga a les restriccions temporals de viatges no imprescindibles a les fronteres exteriors establerta per l’Orde INT/551/2020, de 21 de juny, a partir de l’1 de juliol de 2020 les restriccions de viatges des de països tercers seran aixecades progressivament en tot l’espai Schengen.

L’informem que al BOE del dia 30 de juny es publicà l’Orde INT/578/2020, de 29 de juny, per la qual es modifiquen els criteris per a l’aplicació d’una restricció temporal de viatges no imprescindibles des de tercers països a la Unió Europea i països associats Schengen per raons d’ordre públic i salut pública amb motiu de la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, amb efectes des de les 00.00 hores de l’1 de juliol fins a les 24.00 hores del 8 de juliol de 2020.

Finalitzada a les 24.00 hores del 30 de juny la pròrroga a les restriccions temporals de viatges no imprescindibles a les fronteres exteriors establerta per l’Orde INT/551/2020, de 21 de juny, a partir de l’1 de juliol de 2020 les restriccions de viatges des de països tercers seran aixecades progressivament en tot l’espai Schengen. Tenint en compte la situació epidemiològica, s’elaborarà un llistat inicial de tercers països a qui s’aplicarà, als seus residents, l’aixecament de les restriccions de manera progressiva i seguint criteris de reciprocitat. Aquest llistat s’anirà modificant periòdicament, amb altes i baixes, incloses, en paral·lel, noves categories de viatgers que quedaran exemptes de les restriccions, independentment del seu lloc de procedència.

En l’ordre ministerial que es presenta no s’aplica l’esmentat llistat, ja que encara no està enllestit, la qual cosa suposa que es procedirà a la seva modificació o a la publicació d’ordres futures per tenir en compte el criteri geogràfic quan quedi definit en l’àmbit de la Unió Europea. No obstant això sí que s’inclouen noves categories de persones exemptes de restriccions, atès que ja figuren en la comunicació de la Comissió de l’11 de juny, de manera que de la denegació d’entrada a nacionals de tercers països, per motius d’ordre públic o salut pública, queden exceptuades les persones que pertanyin a les següents categories:

  • Residents en la Unió Europea, estats associats Schengen, Andorra, Mònaco, El Vaticà (Santa Seu) o San Marino.
  • Titulars d’un visat de llarga durada expedit per un estat membre o estat associat Schengen (i no serà necessari verificar que es dirigeixen directament al lloc de residència).
  • Estudiants que realitzin els seus estudis en els estats membres o estats associats Schengen i que disposin del corresponent permís o visat.
  • Treballadors altament qualificats la labor dels quals sigui necessària i no pugui ser posposada o realitzada a distància. Aquestes circumstàncies s’hauran de justificar documentalment.
  • Treballadors transfronterers.
  • Professionals de la salut, inclosos investigadors sanitaris, i professionals de la cura de gent gran que es dirigeixin o tornin d’exercir la seva activitat laboral.
  • Personal dedicat al transport de mercaderies en l’exercici de la seva activitat laboral, dins del qual hi trobem els tripulants dels vaixells, a fi d’assegurar la prestació dels serveis de transport marítim i l’activitat pesquera, i el personal de vol necessari per dur a terme les activitats de transport aeri. Serà condició indispensable que tinguin assegurada la immediata continuació del viatge.
  • Personal diplomàtic, consular, d’organitzacions internacionals, militars, de protecció civil i membres d’organitzacions humanitàries, en l’exercici de les seves funcions.
  • Persones que viatgin per motius familiars imperatius degudament acreditats.
  • Persones que acreditin documentalment motius de força major o situació de necessitat, o l’entrada de la qual es permeti per motius humanitaris.

Es continua indicant que es col·laborarà amb els transportistes i les autoritats dels estats veïns a fi que no es permeti el viatge, de manera que no s’hagi de recórrer al procediment administratiu de denegació d’entrada i que les mesures no s’aplicaran a la frontera terrestre amb Andorra ni en el lloc de control de persones amb el territori de Gibraltar.

Finalment, es manté el tancament, amb caràcter temporal, dels llocs terrestres habilitats per a l’entrada i la sortida d’Espanya a través de les ciutats de Ceuta i Melilla.