COVID-19. S’amplia la cobertura de la Línia d’Avals de l’ICO

COVID-19. S’amplia la cobertura de la Línia d’Avals de l’ICO

D’entre les novetats que incorpora el Reial decret llei 15/2020, de 21 d’abril, de mesures urgents complementàries per donar suport a l’economia i l’ocupació, hi trobem les que tenen per objectiu reforçar el finançament empresarial, com l’ampliació de la cobertura de la Línia d’Avals de l’ICO per cobrir pagarés del Mercat Alternatiu de Renda Fixa, fomentant així el manteniment de les fonts de liquiditat proporcionades pels mercats de capitals. Així mateix, s’augmenta la capacitat de les societats de garantia recíproca de les comunitats autònomes, mitjançant un reforçament dels reavals concedits per la Compañía Española de Reafianzamiento, S.A. (CERSA) i es garanteix que la línia es podrà alliberar fins al 31 de desembre de 2020.

L’informem que al BOE del dia 22 d’abril s’ha publicat el Reial decret llei 15/2020, de 21 d’abril, de mesures urgents complementàries per donar suport a l’economia i l’ocupació, que reforça, complementa i amplia les decisions adoptades des de la segona setmana de març per contrarestar l’impacte de la COVID-19, que amb caràcter general va entrar en vigor el dia 23 d’abril.

La norma incorpora més de 30 mesures que reforcen el finançament de les empreses, ofereixen suport en l’àmbit fiscal, faciliten l’ajust de l’economia, i protegeixen l’ocupació i als ciutadans.

Doncs bé, entre les mesures per reforçar el finançament empresarial destaquem ara les que tenen per objecte l’ampliació de la cobertura de la Línia d’Avals de l’ICO.

1. Avals de finançament d’entitats financeres a empreses i autònoms (segueix com fins ara)

El Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social de la COVID-19, va aprovar una línia d’avals atorgada pel Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital per cobrir el finançament atorgat per entitats de crèdit, establiments financers de crèdit, entitats de diners electrònics i entitats de pagaments a empreses i autònoms. L’objectiu fonamental d’aquesta línia d’avals, dotada amb un import màxim de 100.000 milions d’euros, és preservar la normalitat dels fluxos de finançament i dels nivells de circulant i liquiditat, en particular de pimes i els autònoms. En concret, la línia d’avals ha de permetre que les empreses i autònoms continuïn abonant els salaris dels seus empleats, puguin avançar el cobrament de les seves factures, a través de figures com el factoring, o anticipar el pagament de factures als seus proveïdors, a través de modalitats com el confirming, establint d’aquesta forma mitjans per al manteniment dels nivells d’activitat econòmica i d’ocupació. Les entitats que atorguin el finançament han de vetllar pel compliment d’aquests objectius, amb la finalitat que la liquiditat continuï arribant al conjunt del teixit productiu, en particular a través dels canals de crèdit comercial i pagament a proveïdors.

El reial decret llei esmentat estableix que les condicions aplicables i requisits a complir, inclòs el termini màxim per a la sol·licitud de l’aval, s’establiran per acord del Consell de Ministres. Els passats 24 de març i 10 d’abril, el Consell de Ministres va adoptar sengles acords alliberant un total de 40.000 milions d’euros d’avals a concedir a empreses i autònoms. El 75% dels avals posats a disposició es concentren en pimes i autònoms, com a agents clau que són de l’activitat econòmica, l’accés a la liquiditat dels quals és fonamental per al bon funcionament del teixit productiu.

2. Altres avals

Per facilitar el manteniment de l’ocupació i pal·liar els efectes econòmics de la COVID-19, el Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital atorgarà avals al finançament concedit per entitats de crèdit, establiments financers de crèdit, entitats de diners electrònics, entitats de pagaments a empreses i autònoms per atendre necessitats derivades, entre altres, de la gestió de factures, pagament de nòmines i a proveïdors, necessitat de circulant, venciments d’obligacions financeres o tributàries o altres necessitats de liquiditat.

També es podran destinar els avals a la Compañía Española de Reafianzamiento, S.A. (CERSA) així com a pagarés incorporats al Mercat de Renda Fixa de l’Associació d’Intermediaris d’Actius Financers (AIAF) i al Mercat Alternatiu de Renda Fixa (MARF).